Sinemaya yeni başlayanlar için… Stok çekimlerinde ihtiyaç duyduğunuz görüntüyü bulamıyorsanız, kendiniz çekmeniz gerekebilir. Bugünkü yazı ile, en temel yedi sinematografi hareket terimini bilmenizde yarar yar. Bu temel teknikler, bir sonraki projenize derinlik ve görsel ilgi katacak sayısız kombinasyona ilham verebilir.

Bazen bir film için vizyonunuzun çeviride kaybolduğunu hissediyor musunuz? Bu sinir bozucu bir deneyim olabilir, ancak bazı storyboard temellerini anlayarak ve uygulayarak kaçınılabilecek (veya en azından küçültülmüş) bir deneyim olabilir.

Kamera çekimleri, açılar ve perspektif teknikleriyle ilgili bir çalışma bilgisine sahip olan vizyonunuzu istediğiniz şekilde ileten, okuması kolay storyboard oluşturma yolundasınız. Bu amaçla, film şeridi sözlüğünüzü artırmak için 16 kamera hareketi ve çekim türü bir araya getirdik.

Zoom nedir?

Zoom, kısaca yakınlaştırma anlamına gelir. Şüphesiz, zoom en çok kullanılan (ve bu nedenle en çok kullanılan) kamera hareketidir. Görüntü Yönetmeni bir çekime ilgi katmak için başka ne yapılacağından emin olmadığında, genellikle yakınlaştırmayı kullanılır. Zoom’u kullanacaksanız, yaratıcı bir şekilde kullanmaya çalışın. Çekiminizdeki beklenmedik, ancak önemli bir nesneyi veya kişiyi yakınlaştırın veya uzaklaştırın. Hızlı tempolu bir parçaya enerji eklemek için hızlı bir zoom kullanılabilir.

Pan nedir?

Kameranızı yatay hareket ettirdiğinizde kaydırma yapmaktır ; tabanı belirli bir noktaya sabitlenirken, soldan sağa veya sağdan sola doğru. Kameranın konumunu, sadece yüzünü gösterdiği yönde hareket ettirmiyorsunuz. Bu tür çekimler, hikayenizde bir konum hissi oluşturmak için mükemmeldir.

Tilt nedir?

Tilt , kamerayı dikey olarak, yukarı veya aşağı yukarı hareket ettirirken, tabanı belli bir noktaya sabitlendiğinde gerçekleşir. Yine, kaydırma gibi, bu hareket tipik olarak kameranın sabit olduğu bir tripod kullanımını içerir, ancak işaret ettiği açıyı hareket ettirirsiniz. Bu çekimler bir filmde, özellikle de ihtişamlı biri olan bir karakteri tanıtırken popülerdir.

Dolly nedir?

Dolly , kamerayı , tipik olarak bir tür ray üzerinde veya motorlu bir taşıtla ileri veya geri hareket ettirdiğinizde gerçekleşir . Bu tür bir hareket doğru yapıldığında güzel, akıcı etkiler yaratabilir. Bir dolly’i denemek istiyorsanız, parkurunuzun sabit olduğundan ve kamera hareketine izin verdiğinden emin olun.

Truck nedir?

Truck çekmek aynı şekilde dolu bir çekimdir, kamerayı sadece içeri ve dışarı değil, soldan sağa da hareket ettirirsiniz . Yine, herhangi bir sarsıntısız kullanarak bunu yapmak en iyisidir.

Pedestal nedir?

Pedestal , kamerayı bir konumda sabitlendiğinde dikey olarak yukarı veya aşağı hareket ettirmenizdir. Bu terim, operatörlerin konunun yüksekliğini telafi etmek için kameranın oturduğu kaideyi ayarlamak zorunda kalmaları durumunda stüdyo kameraların kullanımından geldi. Kamera, ayarlanabilir bir tripoda sabitlendiğinde kaidenin hareket etmesi kolaydır.

Rack Focus nedir?

Rack Focus, bir teknik olduğu kadar bir kamera hareketi değildir, ancak birçok kişi bu temel beceriyi görmezden gelir. Bir görüntüyü bulanık başlatmak için merceği ayarlarsınız ve sonra yavaşça daha canlı veya tersini yaparsınız. Kitlenizin odağını bir konudan diğerine değiştirmenin son derece etkili bir yoludur.

Storyboard Çekim Türleri

Çekim sırasında bir nesneyi çerçevelemenin birçok yolu vardır; bunlar, tüm vücudu göstermek yerine, gözler gibi daha ince detaylara sabitlemeye kadar uzanabilir. En uygun çekimi seçerken, izleyicilerinizle iletişim kurmaya çalıştığınız mesajı aklınızda tutmanız gerekir.

En yaygın çekim türlerinden bazıları ve bunları nasıl kullanabileceğinizi aşağıda görebilirsiniz:

Establishing shot

Çoğu zaman bir sahnenin başlangıcına dahil edilirken, çekim ortamı ambiyans oluşturmaya yardımcı olur ve ne olabileceği hakkında küçük ip ucu içerebilir. Genelde uzun bir çekim şeklinde olur ve sahnenin nerede (ve bazen) gerçekleştiğini gösterir.

Full shot

Full shot, tam olarak ismin ima ettiği ve konunun tüm vücudunu baştan ayağa göstermesidir. Bu tür, karakterlerin zihinsel durumlarından ziyade karakterinin hareketlerine ve jestlerine odaklanma eğilimindedir.

Medium shot

Çekim olarak da bilinen orta çekim tipik olarak konuyu dizlerden yukarı gösterir.İzleyicinin arka plan ortamını ve karakterin jestlerini görmesine izin verirken, duygularını yakalayabilecek kadar yakın olmayabilir.

Close shot

Yakın bir çekimle, nesnenin başı / yüzü karenin çoğunluğunu alır ve bu nedenle onların tepkilerinin ve duygularının sahneyi dikte etmelerine izin verir. Konu ön plana çıkan odak haline gelir ve izleyicilere, arka plandaki girişimlerden rahatsız olmadan, kişisel bir bağlantı kurmalarına yardımcı olur.

Extreme close shot

Aşırı bir yakın çekim o kadar yakındır ki, bir insanın gözleri veya ağzı gibi belirli bir detay görülebilir. Çekimin doğal olmayan yakınlığı nedeniyle, dikkatli kullanılmalıdır, ancak uygun şekilde kullanıldığında, bir ECS sahneye dram eklemede inanılmaz derecede etkili olabilir. İzleyiciye, başka türlü fark edilmemiş olabilecek ayrıntıları görmesini sağlar ve konunun yaşadığı duyguları gerçekten vurgulayabilir.

Up shot

Konunun göz seviyesinin altından yukarı doğru çekilir ve izleyicinin onlara daha düşük bir perspektiften baktığı algısı yaratılır. Bu tür bir çekim, konunun bir şekilde güçlü, kahramanca ve hatta tehlikeli olduğu izlenimini verebilir.

Down shot

Aşağı çekimler, yukarı çekimlerin aksine, konunun göz seviyesinden yukarı çekilir ve konuyu savunmasız veya güçsüz gösterebilir.

Over the shoulder shot

Bu tür bir çekim başka bir karakterin omzunun arkasından alınır ve genellikle konuyu orta veya yakın bir çekimde çerçeveler. Grup sohbet sahnelerinde özellikle etkilidir ve hangi karakterlerin birbirleriyle konuştuğunu belirlemeye yardımcı olur.

Two shot

Aynı çerçevede iki karakteri bir arada sunar. Her iki insanı da tanıtmanın doğal bir yoludur ve birbirleriyle ilişkilerine ışık tutmak için kullanılabilir. İki çekimin farklı varyasyonları, karakterler hakkında farklı mesajlar iletmek için uygulanabilir. Örneğin, karakterler yan yana konumlandırıldıklarında, sahnede eşit öneme sahip oldukları izlenimini verebilir.

Point of view shot

POV çekimi olarak da bilinen görüş açısı, bir karakterin neye baktığını gösteren bir açı gösterir. Bu atış şekli izleyicinin karakter perspektifini ele almasına ve zihinsel durumunu daha kişisel bir düzeyde anlamaya başlamasına izin verir.

Bir resim karesi çoğu zaman binlerce kelimenin anlatamayacağı duyguyu anlatırken, çekim dilinizde hassas olursanız gerçekten fark yaratabilirsiniz. Karelerinizin basit ama özel olmasını sağlayın; ve mükemmel prodüksiyona doğru yol almaya devam edin.

Çalışmak için en sevdiğiniz çekimler hangileri? Hiç çeviri sırasında kaybolan fikirlerin bir deneyim oldu mu? Yorumlarda bize onlardan bahsedin.


Savaş İnci – LinkedIN

Creative Director / Advertising Director / Brand Development 


Comments are closed.