#Advertising#Agency#Branding#Creativity#Designer#Future#Innovation#Marketing#Strategy#Technology

Akıllı pazarlama çağına hoş geldiniz

Hiç kimse kesin olarak bilmese de, insanlar önümüzdeki on yıl içinde nelerin elde edilebileceğini düşündükleri konusunda spekülasyon yapmaya başladılar. 

1990’ların ortalarında saniyede 56 kb İnternet ilk kez ortaya çıktığında, reklamlar çok basitti. Milenyumla birlikte gelen daha yüksek İnternet hızıyla beraber daha çekici ve çoğu zaman daha dikkat dağıtıcı promosyonlara ortaya çıktı. 2010’larda teknoloji geliştikçe, gösterişli afişler ve sinir bozucu pop-up’lar yavaş yavaş daha az zihin uyuşturan reklam biçimleriyle değiştirildi.

Sosyal medya ve dijital dünya ortaya çıkmadan önce Tv’ler, radyolar, gazeteler ve outdoor panolar aracılığı ile satın alma kararları şekilleniyordu. Hatta kalabalık yerlerde reklam noktaları vardı.

Günümüze kadar hızlı bir şekilde, Amazon ve Google gibi diğer üst düzey kuruluşlar, hem bireyler hem de işletmeler tarafından bu ortamlara yüz milyarların pompalanmasına yol açan dijital trene katıldı. 

Şimdi, 10 yıl öncesinden pazarlama endüstrisinde işlerin nasıl eğildiğini görebilirsiniz. Peki, bundan sonraki on yıl veya beş yıl içinde ne olacağı kesin mi?

Dijital ve fiziksel dünyalar arasındaki sınırları karışıyor. otomatik pazarlama da dahil olmak üzere neredeyse her sektör yıkıcı teknolojilerden etkileniyor. Yapay zeka ve robotikten Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) ve 3D baskıya kadar, geleceğin teknolojileri şimdiden büyük bir fark yaratıyor.

Nesnelerin İnterneti, AR veya VR hakkında zaten bilgi sahibi olabilirsiniz, peki sırada ne var? 

En basit haliyle internet teknolojilerinin çevrimiçi mal ve hizmetlere olan talebi teşvik etmek için kullanılması olarak tanımlanabilecek dijital pazarlama, son yirmi yılda hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bugün, İnternet tabanlı reklam biçimlerinin Web’i güçlendirdiği bile söylenebilir.

Çoğu mobil cihaz (Android) için işletim sistemini ve İnternet altyapısının çoğunu sağlayan Google, gelirinin yaklaşık %80’ini reklamlardan elde ediyor. Sosyal medyaya hükmeden ve şimdi yeni nesil İnternet’i (‘metaverse’) inşa etmeye çalışan Facebook (Meta), neredeyse tüm parasını çevrimiçi ürün satmaya çalışan işletmelerden alıyor.

Duyuların internetine hoş geldiniz…

๏ Uygulamalı yapay zeka ๏ Yeni nesil bilgi işlem ๏ Güven mimarisi ๏ Dağıtılmış altyapı ๏ Süreç otomasyonu ve sanallaştırma ๏ Programlamanın geleceği


Peki dijital pazarlama için sırada ne var?

Mevcut haliyle, Elon Musk ve Neuralink’teki bazı üst düzey bilim adamları, beyinle iletişimi güçlendirecek araçlar geliştiriyorlar. Neuralink’in resmi web sitesine bir göz atacak olursak, hedefleri basit bir ifadeyle şudur: “Doğru ekiple, bu teknolojinin uygulamaları sınırsızdır.”

Beşinci nesil (5G) geniş bant ağların getirdiği gelişmiş bağlanabilirlik ile birleştirilecek ve bu da birçok sektördeki işletmelerin iş güçlerini daha uzak bir formata kaydırmasını sağlayacak.

İnovasyonun bir başka yönü, yeni bilgi işlem biçimleri olacaktır. Bilgisayarlar sadece daha hızlı çalışmakla kalmayacak (kuantum bilgisayarların yakında ortaya çıkması bekleniyor) aynı zamanda uzak olmayan bir dönemde son kullanıcılarda buna sahip olacak. 2030 yılına kadar yazılımların yüzde 50’sinden fazlasının buluta taşınması bekleniyor. 10-15 yıl içinde %80’e ulaşması öngörülebilir.

Ayrıca, önümüzdeki on yılda, giderek daha fazla birbirine bağlanan ekonomilerimize ve özel hayatlarımıza güç veren yazılımlar giderek daha karmaşık hale gelecek. Raporun ana hatlarıyla belirttiği gibi, bu yazılım ancak manuel programlamadan mümkün olan en iyi kodu yazmak için makine öğrenimini kullanan sinir ağlarına kademeli bir geçişle mümkün olabilir. Verilerin internete aktarılma hızı katlanarak arttıkça, güven için daha iyi bir altyapının kurulması gerekecektir.

2030 ve Ötesi İçin Dijital Pazarlama

Yaklaşan bu teknoloji trendlerine dayanarak, dijital pazarlamanın geleceğe gitmesini öngörebileceğimiz çok sayıda yol var.

◆ Konum tabanlı ve AR tabanlı reklamcılık

Bir kişinin fiziksel konumunun kullanılması ve GEO hedefli reklamları yerel halka yönlendirme yeteneği 2030 yılına kadar daha etkili ve uygulanabilir hale gelecek. Ama bu neye benziyor? 

Bir gece güneş sistemi sağlayıcılarını araştırdığınızı hayal edin; Web sitelerine gidin ve sorgulamayı düşünün. Ertesi gün bir alışveriş merkezine gidiyorsunuz ve karşınıza artırılmış gerçeklik (AR) ekranı çıkıyor. Ekranın yanından geçiyorsun ve önceki gece baktığın güneş enerjisi sağlayıcısının reklamını görüyorsun. Konum tabanlı ve AR reklamlarının 2030 yılında böyle görünmesi bekleniyor.

Alıntı: Bunun bir parçası olarak uzmanlar, 2027 yılına kadar dünyanın 41 milyar Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazına sahip olacağını tahmin ediyor.

Bir gün Laptop almayı düşünüyorsunuz ve o gece evde laptop araştırması yapıyorsunuz. Ertesi gün bir alışveriş merkezine gittiğinizde karşınıza artırılmış gerçeklik (AR) ekranı çıkıyor. Ekranın yanından geçerken önceki gece baktığın Laptop modelinin reklamını görüyorsun. Konum tabanlı ve AR reklamlarının 2030 yılında böyle görünmesi bekleniyor.

Esasen, işletmelerin bir kullanıcının davranışına, zamanına ve konumuna göre reklamları kişiselleştirmek için AI kullanmasına izin veriyor.  Bu reklamlar, ofis alanlarında, konaklama tesislerinde, toplu taşıma araçlarında ve AI teknolojisinin kurulu olduğu diğer tüm tesislerde görülebilecek.

◆ Pazarlama kanalı çeşitlendirmesi

Çok kanallı çeşitlendirme, küçük ölçekli işletmelerden büyük tanınmış markalara kadar tüm işletmelerin geleceğidir. Bu, işletmelerin şu anda pazarlama çabaları için odaklandıkları iki veya üç ana kanaldan daha fazlasına zaman ayırmaya ihtiyaç duyacakları anlamına gelir.

2030 yılına kadar, 10 adede kadar pazarlama girişimine ve kanalına yatırım yapmak karmaşık pazardan kurtulabilmek için bir gereklilik haline gelecek. 

  • YouTube ve video
  • Coğrafi hedefli Google reklamları
  • Kişiselleştirilmiş ve uyarlanmış e-postalar
  • Makine öğrenimi (sistemlerin verilerden öğrendiği ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimleri oluşturmak için kullanır.) Netflix bunu kullanıcılara izleme olasılıklarının daha yüksek olduğu filmleri göstermek için kullanır.
  • Yüksek Kişiselleştirilmiş Sosyal Medya Reklamcılığı
  • AI Tabanlı İletişim
  • QR kodları ve gömülü profiller
  • Sesli Arama Optimizasyonu
  • AR odaklı açık hava reklamcılığı
  • Ve dahası.

Yukarıda belirttiğim dokuz maddelik yapıyı 2025 yılına kadar hayata geçirmeyen büyük markalar kesinlikle karmaşanın içinde kalacaklardır.

◆ Daha İyi Hedefleme ve Reklamların Kişiselleştirilmesi

McKinsey, endüstriyel uygulamaları bağlamında çoğunlukla IoT’den bahsederken, aynı teknoloji kişisel yaşamlarımızı da dönüştürmeye hazırlanıyor. Bu, bugün aşina olduğumuz Amazon’un Alexa’sı gibi dijital asistanların ötesine geçecek.

Akıllı ev cihazları ve giyilebilir cihazlar, yakın gelecekte üstel bir oranda benimsenmeye başlanacak. Sonuç olarak, veri işleme ve toplama, ödeme yapmak için kullandığımız yüz taramalarından, sağlığımızı kontrol altında tutmak için kullanacağımız bilekliklere ve diğer izleyicilere kadar neredeyse her şeyle etkileşim kurma şeklimizin bir parçası olacak. Beğensek de beğenmesek de, bu verilerin reklamlarla tüketicileri hedeflemek için kullanılması günümüzde kaçınılmaz görünmektedir. Ultra bağlantılı geleceğimizde kullanılabilecek çok sayıda veri, bu reklamların henüz deneyimlemediğimiz ölçüde kişiselleştirileceği anlamına geliyor.

Sosyal medya platformları, kişisel tercihleriniz ve ilgi alanlarınız, mesleki geçmişiniz, nerede yaşadığınız, nerede çalıştığınız ve kimlerle iletişim kurma eğiliminiz hakkında oldukça iyi bir fikre sahip. 2030 yılına kadar, hayatımızı yaşayacağımız IoT destekli ekosistemler, her satın alma işlemimizi, işe gidiş ve dönüş yollarımızı ve her bir arkadaşımızı gerçekte ne kadar sevdiğimiz hakkında bilgi sahibi olacak. Yeni gelecekte markaların, sizi ideal müşterileri olarak seçmelerine ve sanal çevrenizde size mükemmel şekilde uyarlanmış mesajın yayınlanmasına yardımcı olmak için bu bilgileri kullanırken herhangi bir sorun yaşamayacaktır.

◆ “Uygulamalı” Pazarlama

Bir kıyafet alırken ne yapıyoruz? Tabi ki deniyoruz, üzerimizde nasıl göründüğüne bakıyoruz. Daha da önceye gidelim, müzik dinlemek için ne yaptığımızı hatırlayalım. CD veya Kaset almak için müzik marketlere hangimiz gitmedi. Önümüzdeki on yılda, #AR/ #VR, 3D baskı ve internet hızlarındaki gelişmeler, bu tür ‘uygulamalı’ deneyimleri alışverişe geri getirecek.

Artırılmış gerçeklik örnekleri mobil reklamcılığın bir parçası olarak uygulanmaya başlandı. Örneğin, IKEA (IKEA VR Experience) uygulaması, kullanıcıların telefonlarında bir mobilya parçasının evlerinde nasıl görünebileceğinin dijital bir temsilini görmelerini sağlayan hizmeti sundu bile. Geleceğe giden bu tür özellikler, modadan yemek tariflerine, ev ürünlerine kadar tüm endüstrilerde yaygın hale gelecek.

3D yazıcıların daha fazla benimsenmesi, bazı perakendecilerin ve üreticilerin belirli türdeki nesneleri doğrudan evlere dağıtmasını mümkün kılacaktır. Bir diğeri, tüketicilerin evlerinde olmasını isteyip istemediklerini daha iyi anlayabilmeleri için belirli nesnelerin örneklerine sahip olacaklar gibi duruyor.

◆ Görsel Arama

Önümüzdeki on yıl içinde dijital pazarlama üzerindeki en büyük etkilerden biri muhtemelen ‘görsel arama’ olacak. Bugün, bir şey hakkında merak ettiğimiz soruyu sorduğumuz ilk seçenekler, Google veya Yahoo gibi motorlar aracılığıyla metin tabanlı aramalar yapmaktır. Yakın gelecekte cihazlarımız, telefon kameralarımızı (veya akıllı gözlüklerimizi!) yönelttiğimiz her şey hakkında bize bilgi vermeye başlayacak.

Bir objenin görünüşünü beğendiyseniz, tek yapmanız gereken fotoğrafını çekmek. İşletim sisteminizdeki veya buluttaki fotoğraf işleme algoritmaları onu bulabilecek ve ardından hızlı bir kaydırma ile ödemeyi gerçekleştirebilecek. Zamanla, bu teknoloji gerçekten karmaşık hale gelecek ve herhangi bir fotoğrafta çevrimiçi olarak gördüğünüz hemen hemen her şeye tıklayabilecek ve telefonunuzun dokunmatik ekranına sadece birkaç dokunuşla satın alma işleminizi gerçekleştirebileceksiniz.

◆ Sohbet Robotları

Satış ve müşteri hizmetleriyle ilgili bir dizi görevi otomatikleştirmek için dünya çapındaki şirketler tarafından halihazırda uygulanan sohbet robotları, en azından çevrimiçi B2C ticaretinde devrim yaratmaya devam ediyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte, çoğu dijital reklam türü, müşterilerin ürünler hakkında soru sorabilecekleri, özel teklifler alabilecekleri ve satın alma yapabilecekleri otomatik, metin tabanlı portallarla sorunsuz bir şekilde entegre edilecektir.

Müşterinin bakış açısından, çevrimiçi alışveriş her zamankinden daha akıcı hissedecek. Örneğin, bir Instagram resminde (görsel arama) satın almak istedikleri bir öğeye tıklayıp bir satış botuna yönlendirilebilecekler. Bu ürünle ilgili gerekli tüm detayları otomatik olarak öğrenebilecekler ve isterlerse siparişlerini tamamlayabilecekler.

Bu teknoloji aynı zamanda hizmetleri pazarlamak için de kullanılacak. Ev görevlilerinden kuryelere kadar her türlü hizmet sağlayıcıyı anında gönderen otomatik sistemler geliştirilecektir. Gelişmiş konuşmadan metne işleme ile, bu araçlar yalnızca daha uyumlu bir şekilde entegre edilmiş hale gelecektir.

◆ İçerik kalitesi ve özgünlük

2030’da AI, birçok amaç, hizmet ve işletme için içerik yazma becerisini sağlayacaktır. Akıllı yazılım, SEO ve sosyal medya gönderileri için göz açıp kapayıncaya kadar içerik yazabilecek. Bu içeriğin bir kısmı iyi olacak ama yeterince iyi olacak mı? Her işletme yapay zeka ile yazılmış içeriği kullanmaya başlarsa, tanımlanabilir hale gelecek mi ve kullanıcılar iletişim için içerik oluşturmak için teknolojiyi kullanan işletmelere karşı temkinli olacak mı?

İnsanların tükettikleri içerikte her zamankinden daha fazla özgünlük, yaratıcılık ve özgünlük görmek isteyeceklerini bir gerçek. İlgi çekici içeriler:

  • Blog
  • Podcast’ler
  • Görsel içerik (videolar, resimler ve infografikler)
  • Durum çalışmaları

Değer katan içerik her zaman son derece ilgi çekici olacaktır. Tüketiciler, karşılığında ödeme yapmak zorunda olmadan kendilerine sunulandan çok mutlu olurlar. Sosyal medya, işletmelerin bunu minimum maliyetle yapmasına izin verdi. 

Anında müdahale

Giderek daha sabırsız bir tüketici göreceğiz. Son on yıllardaki teknoloji, bilgiye ihtiyaç duyulduğunda verilmesine olanak sağlamıştır. Pazarlama geride bırakılmadı ve tüketicilerle gerçek zamanlı iletişimde olmak için VR ve AR kullanımına güvendi. Tüketim sırasında anında diyaloğa izin veren platformlar geliştirililiyorSanal ve artırılmış gerçeklik, reklam ve pazarlama üzerinde en büyük etkileri olan Sosyal Medyadaki trendlerin %10’unu temsil ediyor.

Sadece çok kanallı bir bakış açısıyla sürekli kişiselleştirilmiş deneyimler yaratabilen markalar, her zamankinden daha fazla seçenekle daha rekabetçi bir dünyada hayatta kalabilecekler. Çok kanallı, markaların bilgi ve yakınlık ve fiziksel olanlar da dahil olmak üzere tüm bu kanalları tutarlı ve koordineli bir şekilde bütünleştiren, benzersiz ve farklı deneyimler sunan iletişim talep eden birbirine bağlı bir tüketiciye uyum sağlama ihtiyacından doğar.

Değişimin hızı önümüzdeki on yılda hızlanacak gibi görünüyor. 2030 ve ötesine ulaşmak için, pazarlamacıların verileri işe koyması, verilerine ve gizlilik planlarına iç gözlemle bakmaları, işletim modellerini yeniden keşfetmeleri, nihai verimlilik için diğer departmanlarla uyum sağlamaları ve pazarlamanın müşteri yolculuğu boyunca sunduğundan emin olmaları gerekecek. olağanüstü müşteri deneyimi.

Yukarıda temel aldığım konuları vurgulamak istedim. Ancak zaman ilerledikçe daha birçok faktörün önümüze çıkacağı kesin.  Pazarlama ve reklam verme şeklimizde muazzam değişiklikler olacak.  Kazananlar ve kaybedenler değişime uyum sağlama yeteneklerine göre belirlenecek. Hızlı uyum sağlama yeteneği olan firmalar hızla değişen ekosistem olan e-ticarette tek en büyük başarı faktörü olacağına inanıyorum.


Savaş İnci – LinkedIN

Creative Director / Advertising Director / Brand Development 


© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.

Comments are closed.