Serbest çalışma oranlarından portföylere kadar, yeni başlayanlar için metin yazarlığı hakkında aradığınız cevapları bulabilirsiniz. Mesleğe yeni başlayanlar ve başarı arayanlar için kısa bir toparlama yaptım.
#Advertising, #Agency, #Branding, #Creativity, #Designer, #Future, #Innovation, #Marketing, #Strategy, #Technology
Yazma ve pazarlamanın bir karışımı olan bir işe mi dönmek istediniz? Ne yapacağını bilmeden ve yazma becerilerini tam anlamıyla kavrayamadan okuldan mezun oluyorsun? Ama en kısa zamanda yazılarınızla para kazanmaya mı başlamak istiyorsunuz?
Metin yazarlığı sizin için mükemmel bir başlangıç olabilir. Tüm reklam, medya, şirketler ve hatta kişisel bloglar sizleri bekliyor. Tabii önce bilmeniz gerekenler.
Öncelikle bu iş için herhangi bir lisans derecesi yoktur. Ama yüksek yapabilirsiniz. Pek çok okulun metin yazarlığı alanında lisans derecesi olmamasına rağmen, İngilizce, Gazetecilik, Pazarlama veya İletişim bölümünden birinin metin yazarlığı işine girmesi yaygındır. Bu tür pozisyonlara bakan adaylar, güçlü yazma becerilerine ve özlü yazma becerisine sahip olmalıdır.
Hadi başlayalım…
Metin Yazarlığı Nedir?
Metin Yazarlığı, pazarlama amacıyla yazılı içerik hazırlama sanatıdır. Profesyonel metin yazarları, bu şirketlerin hedef kitleleriyle etkin bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olarak neredeyse her sektördeki işletmelere hizmet eder. Bu, her müşterinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış hem B2B hem de B2C iletişimlerini içerebilir.
Metin yazarlığı terimini muhtemelen duymuşsunuzdur ve hatta bunun işletmenizin pazarlama çabaları için incelemesi gereken bir şey olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak, metin yazarlığının ne olduğunu veya şirketiniz için nasıl daha fazla satışa dönüşeceğini tam olarak bilemeyebilirsiniz. Metin yazarlığını anlamak, pazarlama ekibinizi tamamlamak ve kampanyalarınızdan istediğiniz sonuçları almak için ihtiyacınız olan bilgileri size verecektir.
Metin yazarı ile içerik yazarı arasındaki fark nedir?
Metin yazarları satan kopyalar yazarlar. İçerik yazarları, ilham veren, eğiten, eğlendiren veya bilgilendiren içerik oluşturur. İçerik yazarları genellikle blog makaleleri, e-kitaplar, teknik incelemeler ve vaka çalışmaları gibi uzun biçimli içerik oluşturmak için işe alınır. Metin yazarları, satış sayfaları, e-postalar, reklamlar ve ürün veya hizmet satmak üzere tasarlanmış diğer pazarlama materyalleri için kopya oluşturmak üzere işe alınır.
Güçlü bir portföy…
Öyleyse, daha önce hiç Metin Yazarlığı yapmadıysanız ve genellikle dereceleri yoksa, ayağınızı eşikten nasıl atarsınız? Bir Metin Yazarı işe alırken çoğu şirketin veya müşterinin aradığı en önemli şey güçlü bir portföydür. Adım atmak için kendi metin yazarlığı projelerinizi oluşturabilirsiniz. Sanal reklamlar, web siteleri veya sosyal medya kopyaları. Aslında hiç metin yazarlığı işi yapmamış olsanız bile, bir şirkete ne tür bir sunum sağlayacağınızı (örneklem) sunmak için portföyünüzü kullanabilirsiniz.
Çoğu metin yazarı serbest çalışır!
Metin Yazarlarının belli bir kısmı serbest yazar olarak çalışır. Müşteriler oluşturup kendiniz için çalışmadan önce bir reklam ajansı veya pazarlama firması için çalışmanız gerekebilir. Serbest çalışma yolunda bir adım attığınızda bunun altından kalkıp kalkamayacağınızı biliyor olmanız gerekir. Bu da tecrübe gerektireceğinden başlangıçta sizler için bir şirket daha iyi olacaktır.
Gelişen bir kariyer
Yazmak artık her zamankinden daha önemli ve bununla birlikte şirketler daha çok metin yazarı işe alıyor. Unutmayınız ki profesyonel metin yazarı ücretleri dolgundur. (Amerikada 2018’de 220 bin dolar kazanan arkadaşım vardı.)
Daha fazlasını öğrenmek ister misin?
Bir metin yazarı tam olarak ne yapar?
Bir metin yazarı, web sitelerinde, blog gönderilerinde, ürün açıklamalarında, e-posta metinlerinde, afiş reklamlarında, haber bültenlerinde, kurumsal yazışmalarda, sosyal medya platformlarında ikna edici yazı gücünü esneterek, ürün satmak ve/veya tüketicileri eğitmek ve onlarla etkileşime geçmek için net, çekici bir metin oluşturur. Tüm pazarlama iletişimi araçları bu listeye dahildir.
Reklam sektöründe çok önemli bir yeri vardır. Reklam metin yazarlığından slogan bulmaya kadar, beyin fırtınası konseptleri ve storyboard’lar geliştirmeye kadar uzanan bir yelpazede yer alır. İletişim stratejileri geliştirmek için pazarlama ve diğer yaratıcı departmanlarla birlikte çalışırlar. Basılı, TV, radyo, doğrudan posta ve diğer iletişim kanallarında ses ve ton dahil olmak üzere tutarlı marka mesajlaşmasının sağlanması bu mesleğin sorumluluğundadır.
Tipik bir iş gününde, bir konuyu çevrimiçi olarak araştırmayı veya bir röportaj yürütmeyi , bir fikri belirli bir kitleye nasıl ileteceğini bulmayı, metin yazıp düzenlemeyi ve içeriğe eşlik edecek görseller bulmayı içerebilir.
Hangi beceriler gereklidir?
“Elbette yazma becerileri. Ancak tutarlı bir cümleyi bir araya getirme yeteneğinden daha fazlasından bahsediyoruz. Bir profesyonel olarak, müşterinin, ajansın veya işletmenin belirli hedef kitlesine satış yapan metinlerin nasıl yazılacağını bilmeniz gerekir.”
“Dilbilgisi, yazım ve noktalama işaretlerini dibine kadar bilir olması gerekir. ‘Her gün’ ile ‘hergün’ ifadesi arasındaki farkı bilin tabii ki. Daha da ötesinden bahsediyorum. Yazım, kariyerinizi yapabilir veya bozabilir.”
Herhangi bir hedef kitle için yazma yeteneği ve üstün araştırma becerileri, son teslim tarihlerine bağlı kalmak kadar önemlidir. “Belirli bir tarihte kaliteli içerik sunamıyorsanız, muhtemelen bir metin yazarı olarak başarısız olursunuz.”
Dikkat! Temel kariyer becerileri…
Dijital beceriler ne kadar önemli?
Tek kelimeyle: ÇOK. İçerik yazmak artık yeterli değil. “Müşterinizin web sitesine, açılış sayfasına veya bloguna trafik çekmek için içeriği nasıl optimize edeceğinizi bilmelisiniz”.
Bu, Google’ın algoritma değişiklikleri de dahil olmak üzere dijital teknolojiyi güncel tutmak anlamına gelir, böylece hangi SEO tekniklerinin en etkili olduğunu bilirsiniz.
Bir metin yazarının patronu kimdir?
Serbest çalışıyorsanız, muhtemelen müşterinizin pazarlama direktörüne rapor vereceksiniz. Bir ajans veya şirket için çalışıyorsanız, ipuçlarını muhtemelen bir reklam, promosyon veya pazarlama direktöründen alacaksınız.
Nasıl öne geçebilirim?
Sürekli yazma alıştırması yapın ve bir stil geliştirin. Asla intihal yapma. “Hızlı ifşa olursunuz”.
Bu alana nasıl girebilir?
Gazetecilik, İngilizce veya pazarlama gibi bir alanda lisans mezunu olmak yardımcı olabilir, ancak çevrim içi metin yazarlığı dersleri veya stajlar için veya hizmetlerinizi kar amacı gütmeyen bir kuruluşa ödünç verirken oluşturduğunuz bir dizi örnekle dolu güçlü bir portföy, potansiyel işverenleri şaşırtacaktır.
Zamanım varken biraz daha detaydan bahsedelim…
Stil – Tarz – Gelişim
Dört ana başlıkta kısaca değinelim.
— Yazma Stili Nedir?
— Yazma Tarzı.
— Yazı Stili.
— Yazma Stilinizi Geliştirmek için İpuçları.
Yazma Stili Nedir?
Yazma stili, bir yazarın kelimelerle iletişim kurmanın benzersiz yoludur. Bir yazar, metnine uyguladığı ses veya kişilik ve genel tonla bir stil yaratır. Bir yazarın üslubu, yaptıkları yazının türüne, kimin için yazdığına ve hedef kitlesine göre değişebilir. Örneğin bir haber muhabiri, bir blog yazarından çok farklı bir tarza sahip olacaktır.
Kendi yazım kişiliğinizi yaratın. İyi bir yazma stili benzersiz bir mücevher gibidir. Değeri her zaman artar.
Herhangi Bir Yazma Tarzının 2 Öğesi
Bir yazarın yazı stili iki unsurla tanımlanır:
Ses : Ses, yazınızda üstlendiğiniz kişiliktir . Bir hikayeyi anlattığınız bakış açısıdır.
Ton : Ton, bir yazı parçasının taşıdığı tavırla tanımlanır . Yazarlar, kelime seçimi, cümle yapısı ve dil bilgisi gibi unsurlar aracılığıyla ton yaratırlar.
Yazı Stili
Dört ana yazı türü vardır. Bir yazar yine de kendi sesini yazılarına dahil edecek olsa da, bu farklı yazı stillerinin her birinin bir amacı ve bir yazarın metnini nasıl şekillendirmesi gerektiğini belirleyen belirli bir hedef kitlesi vardır.
- Açıklayıcı yazı : Bir konuyu okuyuculara bilgilendirmek veya açıklamak için açıklayıcı bir yazı stili kullanın. Açıklayıcı yazı örnekleri arasında teknik yazı, iş yazısı, düz yazılar ve haber makaleleri bulunur.
- Betimleyici yazma : Betimleyici yazma, okuyucuların zihinlerinde bir resim oluşturmasına olanak sağlamak için bir kişiyi, yeri veya bir şeyi tanımlamak için mecazi dil ve duyusal ayrıntıları kullanır. Betimleyici yazı, şiirde en sık bulunan yazı tarzıdır.
- Anlatı yazımı : Anlatı tarzı, bir hikaye anlatan ve ana karakter, ortam ve olay örgüsü gibi bir romanda veya kısa hikayede sıklıkla bulunan unsurları içeren yazıdır. En çok kurgu yazarken kullanılır. Anlatı yazı stili örnekleri arasında Dune, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplar sayılabilir.
- İkna edici yazı : İkna edici bir yazı stili kullandığınızda, okuyucuyu bir konudaki duruşunuzu benimsemesi için etkilemeye çalışmak için fikrinizi iletirsiniz. İkna edici yazı örnekleri arasında kapak mektupları, reklam kampanyaları, siyasi konuşmalar ve başyazılar sayılabilir.
Yazma Stilinizi Geliştirmek için İpuçları
İster roman, ister makale yazıyor olun, size özgü benzersiz bir yazı stiline ihtiyacınız var. Bu stili bulmanıza ve yazma sesinizi ve tonunuzu geliştirmenize yardımcı olması için aşağıdaki adımlar önemli:
- Orijinal olun. Yapmaya çalıştığınız noktaya odaklanın ve sadece yapabildiğiniz kadar söyleyin. Klişeleri kullanmaktan kaçının bunlar yaratıcılık ve özgünlükten yoksundurlar ve yazacak başka bir şey düşünemeyeceğinizi ima ederler. Hem kim olduğunuzu hem de kim için yazdığınızı yansıtan bir dil seçin.
- Yaşam deneyimlerinizi kullanın. Hayatınızdaki benzersiz deneyimlerin birikimi size farklı bir bakış açısı kazandırır. Bunu yazma sürecinize dahil edin. Bırakın gerçek hayatta sizi şekillendiren olaylar kendi çalışmalarınızı ve dilinizi şekillendirsin .
- Yazınızın içinde olun. İster bir anlatı hikayesi geliştiriyor olun, ister bir blog yazısı yazıyor olun, yazarken hazır bulunarak okuyucuları hikayenize daldırın. Otantik bir ton kullanın. Hikayenizin ayrıntılarını etkili bir şekilde iletmek için verimli sözdizimi kullanın.
- Uyarlanabilir bir sese sahip olun. Kendinden emin ve tutarlı bir sese sahip olmanız gerekirken, yazma stilleri ne tür yazı yazdığınıza bağlı olarak değişmelidir. Farklı türler, farklı yazı stilleriyle daha iyi sonuç verecektir. Yaratıcı yazarlıkta, kişiliğiniz anlatıcının bakış açısına ve hikayenin birinci şahıs mı yoksa üçüncü şahıs tarafından mı anlatıldığına bağlı olarak değişecektir. Senaryolar gibi yoğun diyaloglu anlatılar yazmak, bir yazarın her karakterle farklı tarzlar benimsemesini gerektirecektir.
- Konfor bölgenizden çıkın. Yazınızda deneme yapmaktan korkmayın. Tarzınız kim olduğunuzu yansıtmalı, aynı zamanda edebi kişiliğinizin sınırlarını da zorlamalısınız. Sesinizi yükseltmek için çeşitli edebi dilleri birleştirin.
- Diğer yazarları okuyun. William Faulkner. Margaret Atwood. Stephen King. Ernest Hemingway. Her yazarın, yazma kariyerleri boyunca geliştirdikleri benzersiz bir ses, ton ve genel yazı stili vardır. En sevdiğiniz yazarlardan bazılarını ve henüz tanımadığınız ünlü yazarları okuyun ve bir hikaye anlatmak için kelimeleri nasıl kullandıklarına ve cümleler kurduklarına odaklanın.
- Sık sık yazın. İyi yazarların düzenli bir yazma alışkanlığı vardır. Ne kadar çok yazarsanız, yazarınızın sesi o kadar fazla odaklanacaktır. Birçok yazarın kullandığı yöntemlerden biri sabah günlüğü tutmaktır . Bu günlük yazma ritüeli, her sabah ilk iş olarak üç sayfalık, uzun soluklu, bilinç akışına dayalı bir yazma alıştırması gerektirir. Daha iyi yazma becerileri geliştirecek ve kendi benzersiz tarzınızı bulacaksınız.
- Zanaatınızı geliştirin. Kişisel stiliniz üzerinde bir hakimiyetiniz olduğunu hissettiğinizde, yazma stilinizi daha da geliştirebileceğiniz diğer yolları düşünün .
Yazma Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İster misiniz? Artık gerisi sana kalmış… 🙂
Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.
Savaş İnci – LinkedIN
Creative Director / Advertising Director / Brand Development
© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.