Kullanıcı arayüzü tasarımındaki tercihler her zaman değişmektedir. Bu makalede, 2018’de büyümeye başlayan eğilimlere ve bu yıl dikkat etmeniz gereken konuları alıntıladık.

Mobil sektördeki hızlı dönüşümler nedeniyle, mobil uygulama deneyimlerinin sınırları sürekli değişiyor. Önümüzdeki yıl mobil uygulama tasarım trendlerini etkileyecek daha da şaşırtıcı yenilikler görmeyi bekliyoruz.

01. Jest tabanlı arayüzler (Gesture-based interfaces)

“Kenarsız” cep telefonlarında bir artış var. Google, Samsung ve Apple’ın son zamanlarda piyasaya sürdüğü düğmesiz akıllı telefonlar, mobil uygulama tasarımcılarını gelecek kreasyonlarını yeniden düşünmeye zorlayacak. Arabirimin doldurması için daha büyük bir ekran ve daha fazla alan sunmanın yanı sıra, düğmelerin kaybı odağı jest tabanlı etkileşime kaydırmış durumda.

Mobil UI tasarımını önemli ölçüde değiştirebilen, onu daha şık, daha modern ve daha etkili hale getiren birçok uygulama içi hareket var. Yukarıdaki GIF, bir uygulamanın jest taban etkileşiminin nasıl kullandığını gösteriyor (Tubik Studio). Şu anda, uygulamaların büyük çoğunluğu ortak etkileşimleri hızlandırmak için uygulama içi jestleri kullanıyor. Örneğin, ‘Beğen’ düğmesine basmak yerine Instagram ve Dribbble üzerindeki bir fotoğrafa iki kez dokunabilirsiniz.

Hareket / yanıtın iyi bilinmediği durumlarda, kullanıcılarınız hareketin başlangıçtaki işlemlerin bir parçası olarak nasıl çalıştığını gösteren basit bir animasyon eklemekten yararlanabilir.

02. Yüz Kimliği (Face ID)

Yüz Kimliği, UI tasarım araç kutusuna yeni ve kayda değer bir başka ek. 2018’in en sıcak trendleri arasındaydı ve 2019’da popülerliği artmaya devam edecek. Face ID şu anda çoğunlukla kullanıcıların PIN’i girmeden telefonlarının kilidini açabilmelerini sağlamak için kullanılsa da, bu teknolojiyi kullanan tasarımcıları görmeye başlıyoruz. onların mobil uygulamalarına da. Yukarıdaki, Rashid Sharif’in PaperFace uygulaması konseptidir.

Tüm şifrelerinizi hatırlıyor musunuz? Face ID ile buna gerek yok. Face ID, UI tasarımcılarına kullanıcı akışını kolaylaştırmak için harika bir fırsat sunuyor ve doğru kullanıldığında müşterilerin kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı oluyor. 2019’un bu teknolojinin, özellikle e-ticaret uygulama tasarımında çok daha yaygın kullanıldığını göreceğini tahmin ediyoruz.

03. Nötr arayüzler (Neutral interfaces)

Kullanıcı arayüz neredeyse görünmez hale gelinceye kadar grafik tasarımcılarının uygulamalarındaki dekoratif unsurların daha az kullanılmasında bir artış görüyoruz. İlk içerik düzenleri, kullanıcının dikkatini odaklamaya yardımcı olmakla beraber dikkatlerini dağıtmadan içeriği kullanmalarını sağlıyor.

Nötr arayüzler birçok fayda sağlarken, aynı zamanda uygulama tasarımcıları için de zorluk teşkil ediyor. Asıl mesele, bu tür arayüzlerin birbirine çok benzemesi ile beraber unutulmaz bir deneyimi yaratması da zorlaşıyor. Tipografiyi akıllıca kullanmak, bu sorunun üstesinden gelmenin ve geri bildirim uygulamasına daha fazla kişilik kazandırmaya yardımcı olmanın bir yolu gibi duruyor.

04. Animasyonlu görseller (Animated visuals)

Prezi’nin 2018 raporuna göre , odağı koruma kabiliyetimiz zaman içinde gelişti, ancak izleyici tüketmeyi seçtikleri içerikte daha seçici hale geldi. Hedef kitlenizin bağlantıda kalmasını sağlamanın bir yolu, animasyonlu görsellerin akıllıca kullanılmasından geçiyor.

Videonun sosyal medyada kullanılması, animasyonlu görsellerin yazılı içeriği nasıl değiştirebileceğini mükemmel bir şekilde bize gösteriyor. Kısa ve kesin videolar, insanların dikkatini geleneksel yazılı içeriğe göre daha kolay çekebilir ve birçok bilgi sunabilir.

Mobil UI tasarımcıları, izleyicilerinin etkileşimde kalmasına yardımcı olmak için bu temayı kullanabilir. Video veya animasyon kullanarak yeni uygulama özelliklerini, belirli bir işin nasıl yapıldığını veya diğer önemli bilgileri etkili bir şekilde iletebilirsiniz. İlham almak için, FireArt (yukarıda) tarafından hazırlanan İsviçre Fin Laboratuvarı tasarımını anlatan videoda da bu CSS animasyon örneklerini kullanılmış .

05. Chatbots

Bir Düşünün; Potansiyel müşteriniz satın alma yapmak üzere, ancak yardımınıza ihtiyacı var. Bir kullanıcının ‘Bize ulaşın’ düğmesini bulması oldukça zor olabilir. Ayrıca, müşteri hizmetlerinden cevap beklemek de kolayca satışın önündeki en büyük engel olabilir. Yapay zekadan yararlanan iyi bir sohbet tasarımının dönüşüm oranları üzerinde ciddi bir etkisi yatsınamaz.

Bir sohbetin mobil kullanıcı arayüzünde görünme şekli değişebilir ve bu genel olarak bir tasarım meselesidir. Bununla birlikte, doğru bir şekilde uygulandığında, kullanıcı arayüzünü büyük ölçüde iyileştirebilir. Bu konuda araştırma yapmak son derece önemli.

06. Artırılmış gerçeklik (Augmented reality)

2019, UI tasarımcılarının grid dışında – çerçevenin dışını da düşünmelerini gerektirir. Kullanıcı Arabiriminiz artık bir ekrana sabitlenmemiş olabilir. Arttırılmış gerçeklikteki gelişmeler, kullanıcılarınızın arayüzünüz üzerinden gerçek dünyayla etkileşime girebilecekleri anlamına gelir.

Örneğin, müşterilerin mobilyayı satın almadan önce denemelerini sağlayan işlevsel kullanıcı arayüzleri oluşturmak için AR kullanmak mümkündür. Veya, mobil uygulamanızın, kullanıcıların satın almadan önce nasıl göründüklerini görmeleri için kıyafetleri denemelerini sağlar. Artırılmış gerçeklik, çevrimiçi alışveriş sürecini daha da etkileşimli hale getirmek için mükemmel bir araç olabilir. Yukarıda Kelly Wagnac’ın Nike AR Konseptini görebilirsiniz. Artırılmış gerçeklik yeni bir trend değil, ama hiçbir yere gitmiyor.

Kaynak: Dana Kachan

Comments are closed.