#Advertising#Agency#Branding#Creativity#Designer#Future#Innovation#Marketing#Strategy#Technology

Reklam, film ve tanıtım sektörleri için kullanılan ancak detayı pek bilinmeyen video uzantılarını ele alalım…

Video düzenlemek veya çıktısını almak için zaman harcarsanız, Codec terimiyle karşılaşırsınız. Çok fazla sayıda olduğu ve aralarındaki farkı söylemek zor olduğu için belirli terimleri anlayabilirseniz, hangisinin ihtiyaçlarınıza uygun olduğuna daha iyi karar verebilirsiniz.

CODEC nedir?

Codec, gerçekte iki kelimenin iç içe geçmesidir: kodlayıcı (coder) ve kod çözücü (decoder) (co / dec). En basit ifadeyle, video dosyaları çok büyük olduğu için onları küçültmenin bir yolunu bulmanız gerekir. Codec, verileri saklama veya gönderme için sıkıştırarak kodlar, ardından oynatma veya düzenleme için açar.

Bir codec bileşeni, dosya bir yazılım parçası tarafından her çağrıldığında işlevini yerine getiren bir bilgisayar kodudur. Codec’ler, kameranız gibi fiziksel bir donanım parçasında da kullanılabilir, gelen video ve sesi dijital bir formata dönüştürür. Bu, gerçek zamanlı olarak ya yakalama noktasında ya da oynatma noktasında gerçekleşir. Codec ayrıca işlevi tersine çevirir ve dijital video ve ses sinyallerini bir oynatma formatına dönüştürür. Ancak bir yayın mühendisi değilseniz, bir codec bileşeni seçmek için bilgisayarınıza veya cihazınıza güveneceksiniz. Donanım, video ve ses verilerinizi görüntüleme, aktarma veya depolama için yönetilebilir bir boyutta sıkıştırır.

Codec Türleri

  • Kayıpsız codec’ler: Bu codec bileşenleri (H.264, Lagarith, Huffyuv) herhangi bir kalite kaybı olmadan videoyu olduğu gibi yeniden üretir. Kayıpsız codec ile kodlanan videolar genellikle yüksek kaliteye sahiptir, ancak çok fazla sabit disk alanı kaplar.
  • Kayıplı codec bileşenleri: Kayıplı codec’ler (Xvid, DivX, VP3, MPEG4) bir miktar video bilgisini kaybetse de, bu tür codec’lere sahip videolar kayıpsız olanlara göre daha az yer kaplar. Kayıplı codec bileşenleri dönüştürücü, öngörücü veya her iki türün bir kombinasyonu olabilir. 1. tür, orijinal dosyayı keser ve onu daha verimli bir alana dönüştürür. 2. olanlar tüm gereksiz verilerden kurtulur ve ayrıca yerden tasarruf sağlar.

Kayıplı bir Codec seçerken dikkatli olun. Bazı formatlarda görüntü kalitesinin düştüğünü görürsünüz.

MPEG

En yaygın olarak tanınan codec ailesi MPEG standartlarına dayanmaktadır. MPEG, Moving Picture Experts Group’un kısaltmasıdır . Standartları belirleyen ve kodlayan organizasyon budur. Bir dizi birincil MPEG biçimi ve çok sayıda türev türü vardır.

MPEG-1, inanılmaz derecede yüksek kalitede çoğalan bir veri akışıdır. Fraunhofer tarafından geliştirilen ses sıkıştırma için MP3 (MPEG-1 Katman 3) standardı, MPEG-1 veri akışı için bir uygulamadır – MPEG-1 video her zaman MP3 sesi içermez.

Hemen hemen tüm bilgisayarlar ve tüketici DVD oynatıcıları hem MPEG-1 hem de MP3 dijital ses kodlama formatlarını destekler. Bir dezavantaj, MPEG-1’in yalnızca aşamalı taramaya izin vermesidir. Aşamalı tarama, görüntünün tüm satırlarının sırayla çizildiği hareketli görüntüleri saklama ve görüntüleme yöntemidir. Bu, bir görüntünün tüm tek çizgilerinin önce çizildiği, ardından tüm çift çizgilerin çizildiği taramalı taramanın tersidir. MP3, kayıplı ve oldukça küçük olmasına rağmen, neredeyse tüm dijital müzik depolama cihazları, ses çalarlar ve perakende satış siteleri için standarttır. Tipik MP3 ses dosyası saniyede 128kbit olup, bir CD’deki orijinal ses verisinin boyutunun yaklaşık 1 / 11’i kadardır.

H.264

Bahsetmeye değer bir başka iyi bilinen codec bileşeni H.264’tür . HD video için en popüler seçimdir. Seçtiğiniz ayarlara (kare hızı, kare boyutu ve dosya boyutu) bağlı olarak hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırmayı kullanabilir. 

  • H.264, temel MPEG-4 sıkıştırmasından 2 kata kadar daha verimlidir, bu da daha küçük dosya boyutlarına ve daha fazla cihazda sorunsuz oynatmaya yol açar. H.264’ün bu kadar yaygın olarak kullanıldığı açıktır: web videolarından Blu-ray filmlere.

ProRes

ProRes, yaygın olarak kullanılan bir başka codec bileşenidir. Biçime Apple ProRes adı verildi ve Final Cut ve iMovie gibi Apple ürünlerinde bulundu. 422, 4444 ve RAW gibi çeşitli formatlarda bulabilirsiniz. Geliştiriciler, üstün oynatma ile 8K medyayı işleyeceğinden övünüyorlar. Üstün renk çözünürlüğü de bir ana özelliktir.

WMV

Başka bir iyi bilinen codec bileşeni veya codec ailesi WMV veya Windows Media Video’dur. Dışarıdaki Windows kullanıcılarının bolluğuyla, bu codec ailesinin bu kadar popüler olmasına şaşmamalı.

Başlangıçta internet akışı için dosyaları sıkıştırmak üzere tasarlanan WMV, RealVideo sıkıştırma Codec’ğine rakip olarak tanıtıldı. Microsoft’un WMV 9’u bu noktada epeydir ortalıkta ve Microsoft, MPEG-4’ten iki kat ve MPEG-2’den üç kat daha iyi bir sıkıştırma oranı sağladığını iddia ediyor. WMV 9, Blu-ray Disc için video kodlamak için kullanılabilecek başka bir format olan SMPTE VC-1 video sıkıştırma standardının da temelidir.

XVİD / DİVX

DivX ticari bir codec bileşenidir, XviD ise açık kaynak alternatifidir. DivX codec bileşeni, nispeten yüksek görsel kaliteyi korurken uzun video bölümlerini küçük boyutlara sıkıştırabilir. DivX videolarının çoğu, AVI dosya uzantısı ve DivX veya Div uzantılarını kullanır.

HEVC

H.265 olarak da bilinen Yüksek Verimli Video Kodlama (HEVC), önceki standart olan H.264’ten iki kat daha fazla sıkıştırma verimliliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş yeni bir video sıkıştırma standardıdır. Özellikle 4K video ve Blu-ray akışı için kullanışlıdır. Ancak, bu video codec bileşeni yalnızca popülerlik kazanıyor ve henüz tüm medya yazılımları tarafından desteklenmiyor.

CodecGeliştiriciBiçimlerSıkıştırmaDonanım Desteği
H.264ITU-T Video Kodlama Uzmanları GrubuMP4, MKV, 3GP, FLVKayıpsız / KayıplıIntel AVX, Açık CL, CUDA, DXVA
HEVCVideo Kodlamada Ortak İşbirliği EkibiMKVKayıplıIntel AVX, Açık CL, CUDA, AMD
XviDaçık kaynakAVI, MKVKayıplıBilinmeyen
DivXDivX, LLCAVIKayıplıIntel Quick Sync Videosu
MPEG1Hareketli Resim Uzmanları GrubuVideo CD’si, MPGKayıplıIntel AVX
MPEG2Hareketli Resim Uzmanları GrubuDVD ( VOB ), Blu-ray (TS), MPGKayıpsızDXVA, Intel AVX
MPEG4Hareketli Resim Uzmanları GrubuMP4, AVI, MKVKayıplıIntel AVX

Artık video kodeklerini nasıl ayırt edeceğinizi, kuracağınızı ve bunlarla nasıl çalışacağınızı biliyorsunuz.


Savaş İnci – LinkedIN

Creative Director / Advertising Director / Brand Development 


© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.

Comments are closed.