Benzersiz bir marka konumlandırma stratejisi, bir açıklama yapmak, hedef kitlenizin dikkatini çekmek (ve tutmak) ve markanızı başarılı bir şekilde büyütmek için çok önemlidir. Kendinizi hedef pazarınızın iyi bir noktasına yerleştirmek için dikkat edilmesi konuları naçizane derledim. Ama öncelikle tanımlamardan yola çıkmak en iyisi.

#Advertising#Agency#Branding#Creativity#Designer#Future#Innovation#Marketing#Strategy#Technology

Marka Konumlandırma nedir?

Marka konumlandırma, markanızı müşterilerinizin zihninde konumlandırma sürecidir. Bir slogan veya süslü bir logodan daha fazlası olan marka konumlandırma, işletmenizi diğerlerinden ayırmak için kullanılan stratejidir.

Etkili marka konumlandırma, bir markanın tüketici için olumlu, değerli ve güvenilir olarak algılanmasıyla gerçekleşir. Bu üçünün toplamı işinize özel hale gelir ve sonuç olarak müşterileriniz zihinlerinde size bir yer açar.

Rakiplerinizden farklı olmak kazanmanız için yeterli bir kıstas değildir. Marka konumlandırma uzmanı Will Barron; -“Sadece dikkat çekici bir şey yaptığınızda konumlandırma fırsatına sahip olursunuz.” diyor.

Marka Konumlandırma neden önemlidir?

Markanızı geliştirsenizde geliştirmesenizde markanızın bir itibarı zaten kendiliğinden gelişecektir. Ancak bu durumda markanız sizin kontrolünüzden çıkıp savrulan bir hale geleceğini unutmayın. Marka konumlandırma, bir şirketin kendisini rakiplerinden farklılaştırmasını sağlar. Bu farklılaşma, bir işletmenin marka bilinirliğini artırmasına, değeri iletmesine ve fiyatlandırmayı doğru yapmasına yardımcı olur – bunların tümü, kârlılığını etkiler.

Bir soda şirketi daha önce hiç görülmemiş bir ürün sunmaya karar verdi: “ilk kola“. Bunu yaparken, kendisini “orijinal” mottosu ile başarıyla konumlandırdı. Şimdi dünya çapında milyonlarca adet satış yaparak herkes tarafından bilinen bir marka haline geldi.

Ancak tüm marka konumlandırma stratejileri aynı değildir veya aynı amaca sahip değiller. Sunduklarınızın ve sektörünüzün doğasına bağlı olarak, konumlandırmanız ve mesajlaşmanız değişecektir. Konumlandırma Stratejisine başlamadan yaygın olan birkaç strateji adımın üzerinde durabiliriz.

Marka Konumlandırma Stratejilerinin Türleri

  • Müşteri Hizmetleri Konumlandırma Stratejisi
  • Kolay Tabanlı Konumlandırma Stratejisi
  • Fiyat Bazlı Konumlandırma Stratejisi
  • Kaliteye Dayalı Konumlandırma Stratejisi
  • Farklılaşma stratejisi
  • Sosyal Medya Konumlandırma Stratejisi
  • Diğer Konumlandırma Stratejileri

Markanızı pazarda nasıl konumlandıracağınıza karar verirken, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç seçenek var. Stratejinizi, ürününüzün rekabet avantajını vurgulayacak ve rakipleriniziden farklı olduğunuzu gösterecek şekilde uyarlamak istiyorsunuz. Markanızı farklı kılmak için kullanabileceğiniz birkaç popüler strateji bulunmaktadır.

Müşteri Hizmetleri Konumlandırma Stratejisi

Müşteri hizmetleri nedeniyle müşterilerin tercih ettikleri markayı değiştirme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Günüzde dikkatsiz müşteri hizmetleri ile tanınan sektörlerdeki şirketler, kendilerini farklılaştırmak için güler yüzlü müşteri hizmetlerine geçerek tekrar avantajı ellerine geçirmeye çalıştıklarını biliyoruz.

Bu stratejinin en somut faydası, daha yüksek bir fiyat politikasına geçmesine çıkarmaya yardımcı olabilmesidir. Ve aynı zamanda sadık müşteri portföyü oluşturmanın ana yollarından biridir. Örneğin; Apple’ın ürünleri hem yüksek kalitede aynı zamanda destek personeli güler yüzlü ve hızlı yanıt verir. Unutmayın mutsuz bir müşteri, iyi bir hizmet almaya başlayınca bir promosyoncuya dönüşebilir.

Bu strateji konusunda dikkatli olun. İstisnai müşteri hizmetlerinin reklamını yapıyor ancak sunmuyorsanız bu bütçenize ek yük getirmekten başka bir işe yaramaz.

Müşteri memnuniyeti = deneyim – beklentiler.

Kolaylığa Dayalı Konumlandırma Stratejisi

Kolaylığa dayalı bir konumlandırma stratejisi, bir şirketin ürün veya hizmetinin neden rakiplerinden daha uygun olduğunu anlatır. Bu, ürünün tasarımından, geniş erişilebilirliğe hatta çoklu platform desteği gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin Swiffer, WetJet ürününü tek kullanımlık paspas pedleri nedeniyle geleneksel paspaslara uygun bir alternatif olarak tanıtıyor.

Ürününüzü veya hizmetinizi en uygun şekilde konumlandırmak, meşgul tüketicileri otomatik olarak çekecektir. Örneğin, bir Swiffer WetJet 26 dolar, O-Cedar paspas ise 10 dolar.

Kontrol etmeniz gereken son öğe, ürününüzün gerçekten kullanışlı olup olmadığıdır. Benzer bir ürün sattıysanız, müşterilerinizin rahatlık beklentilerini karşılamak için onlara çeşitli seçeneler sunmanız önemlidir. Müşteri her zaman devamlılık ve ulaşabilirlik ister.

Fiyat Bazlı Konumlandırma Stratejisi

Bir şirket, ürün veya hizmetini en uygun fiyat seçeceği ile sunuyorsa, fiyata dayalı bir konum stratejisi kullanır. Ürününüzü piyasanın en ucuzu olarak konumlandırdığınızda, kimse gereğinden fazlasını harcamayı sevmediği için geniş bir müşteri tabanı oluşturabilirsiniz. En düşük fiyatı sunmak, potansiyel müşterileri çekmenin kolay bir yoludur.

Ancak bu strateji, riskler ve dezavantajlarla birlikte gelir – bu daha düşük üretim kalitesi izlenimi verir.

Zaman içinde sizi engelleyebilecek ekonomik sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Fiyata dayalı konumlandırma bir fiyat yarışını da başlatabilir. Ancak bu esas olarak hava yolculuğu gibi belirli endüstriler için geçerlidir.

Kaliteye Dayalı Konumlandırma Stratejisi

Şirketler bu stratejiyi, ürünlerinin kalitesini – genellikle yüksek bir maliyetle gelen kaliteyi – vurgulamak istediklerinde uygularlar.

Bir ürünün kalitesi, olağanüstü işçilik, sınırlı sayıda üretim, yüksek kaliteli malzemeler ve hatta üretimi daha pahalı hale getiren sürdürülebilir uygulamalar yoluyla yapabilir. Hizmet kalitesi, olağanüstü nihai sonuçların, yüksek yatırım getirisinin ve parlak müşteri referanslarının kanıtlarıyla gösterilebilir.

Bütçe bilincine sahip müşteriler, daha ucuz bir alternatife yönlenmelerini de beraberinde getirebilir. Ancak alıcı kişilerinin devreye gireceği yer burasıdır . Hedef müşterilerinizin geliri ve alışveriş alışkanlıkları, kaliteyi (daha yüksek primle) vurgulamanın markanız için doğru yaklaşım olup olmadığını belirleyecektir.

Farklılaştırma Stratejisi

Farklılaştırma konumlandırma stratejisi, geleneksel rekabete kıyasla bir ürünün benzersizliğine veya yenilikçi niteliklerine dayanır. Tesla harika bir örnek.

Tesla araçlarından önce, satın alınabilecek çekici, tamamen elektrikli bir araç yoktu. Şimdi, otonom araçlara ve yapay zeka robotlarına öncülük eden lider teknoloji şirketi .

Bu stratejiyi uygularsanız, yeniliğe değer veren tüketiciler markanıza ve ürününüze çekebilirsiniz. Ürününüz tamamen yeniyse, oluşturulmasına yönelik araştırma ve testlerin tam olması gerektiğini de unutmayın. İnovasyon odaklı tüketiciler genellikle yeni teknolojinin veya ürünün nasıl çalıştığını bilmek ister.

Sosyal Medya Konumlandırma Stratejisi

Bu tür konumlandırma, tek başına bir taktikten ziyade bir dizi kanala odaklandığı için benzersizdir. Markanızın kullandığı (ve kullanmadığı) kanallar da en az mesajlaşmanız kadar çok şey söyler.

İster inanın ister inanmayın, markanızın her platformda görünmesi gerekmez. Bu stratejiyi kullanırken kilit nokta, hedef pazarınızın en çok kullandığı kanalları seçmektir. Marka stratejiniz için bir sosyal medya platformu seçerken Hedef Kitleniz için göz önünde bulundurmanız gereken faktörler şunlardır:

  • Boş zamanlarını nerede geçirdiğini belirleyin
  • Kitlenizin para harcadığı yerleri keşfedin
  • Muhataplarınızın bilgi ve tavsiye aradığı mecralara odaklanın

Bu üç alanın tek bir sosyal platformda bulunma olasılığı da var. Markanızın nerede görünmesi gerektiğini belirledikten sonra, mesajlarınızı müşteriyle dilediğiniz zaman ulaştırabilmenin kolaylığını yaşarsınız.

Diğer Konumlandırma Stratejileri

Markanızı lider, türünün ilk örneği (orijinal) veya en popüler olarak konumlandırabilirsiniz. Ürününüzü yaygın bir soruna çözüm olarak da konumlandırabilirsiniz.

Başka bir yaklaşım, markanızı doğrudan rakiplerinizle karşılaştırmaktır. Bu stratejide, reklam kampanyalarınızda doğrudan rekabetinizi dile getirir ve ürününüzün onlarınkine göre avantajlarını vurgularsınız.

Konumunuzu oluştururken hedef kitlenize ve davranışlarına yakından baktığınızdan emin olun. Tasarruf etmeyi, kaliteye para harcamayı veya en yeni iletişim ürünlerini kullanmayı tercih edip etmedikleri, markanızı nasıl konumlandıracağınızı belirleyecektir.


Markanızı diğer markalara kıyasla en samimi, en uygun veya en iyi seçenek olarak belirleyen bir konumlandırma planı oluşturabiliriz. Marka Konumlandırmayı nasıl yapacağımıza bir göz atalım;

Stratejiyi Nasıl Oluştururuz?

  • Mevcut marka konumunuzu belirleyin.
  • Bir marka grafiği oluşturun.
  • Rakiplerinizi belirleyin.
  • Rakip araştırması yapın.
  • Değerinizi belirleyin.
  • Marka konumlandırma çerçevesi oluşturun.
  • Konumlandırma ifadenizi oluşturun.
  • Konumlandırmanızın işe yarayıp yaramadığını değerlendirin.
  • Potansiyel müşteriler ve müşterilerle bağlantı kurun.
  • Satış sürecinde markanızın farklılaşan özelliklerini güçlendirin.
  • Değer yaratın.
  • Müşteriye dönük çalışanların markanızı somutlaştırdığından emin olun.

Kendi marka konumlandırma stratejinizi oluşturmak, markanızın ayrıntılarına derinlemesine dalmayı ve ne yaptığınızı herkesten daha iyi keşfetmeyi içerir. Bu adımlar, işletmenize özgü bir marka konumlandırma stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Mevcut marka konumunuzu belirleyin.

Şu anda ürün veya hizmetinizi pazardaki başka bir ürün olarak mı pazarlıyorsunuz yoksa onu farklı bir şey olarak mı pazarlıyorsunuz? Mevcut marka konumlandırmanız, bir sonraki adımınız konusunda size önemli bilgiler verir. Rekabetinizi daha fazla analiz etmek için mevcut konumunuzu bilmeniz gerekir.

Hedef müşterinizi göz önünde bulundurarak ve kim olduklarını tanımlayarak başlayın. Ardından, misyonunuzu, değerlerinizi ve sizi pazarın geri kalanından farklı kılan şeyleri belirleyin. Son olarak, mevcut marka kişiliğinizi ve marka sesinizi değerlendirin.

Hepimiz bize özgün gelen markalarla bağlantı kurmaktan hoşlanıyoruz. Kimsenin anlayamayacağı karmaşık bir dil oluşturmak yerine, sadece insanca konuşun.

Marka tablosu

Markanızın pazarda nerede durduğunu belirledikten sonra, markanızın müşteriler için ne anlama geldiğinin özüne inmenin zamanı geldi. Bir marka çizelgesi fikirlerinizi net olacak şekilde düzenlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bu çizelgeyi metin yazarlığı ve tasarım ilhamı için kullanabilirsiniz.

Marka çizelgesi bileşenlerden oluşur:

Nitelikler: Bunları özellikler olarak düşünün. Fiziksel bir ürün için beyin fırtınası yapmak bir teknoloji ürünün icadından biraz daha kolay olabilir.

Faydalar: Ürün veya hizmetinizin niteliklerinin bir sonucu olarak müşteri neleri deneyimler?

Kişilik: Bu sıfatlar markanızın özelliklerini tanımlar. Bu kısım için de bir eş anlamlılar sözlüğü çıkarmaktan korkmayın. Markanızı rekabetten ayırmak için kişilikler nüanslı olmalıdır.

Sizin Hakkınızda Ne Diyor (Müşteri): Şimdiye kadar tartıştığımız unsurlara dayanarak, markanız ideal müşteriniz hakkında ne söylüyor?

Sizi (Müşteri) Nasıl Hisseder: İdeal müşterinizin markanızla etkileşime girdiğinde nasıl hissettiğini tanımlamak için kullanabileceği bazı kelimeler veya ifadeler nelerdir? Marka özü grafiğinin bu bölümü, marka mesajınız için niş bir açı bulmanıza yardımcı olacaktır.

Konumlandırma/Marka Özü: Son olarak, müşterinin markanızdan ne alması gerektiğini açıklayan basit bir ifade oluşturmak için tüm bu unsurları birbirine bağlayacaksınız. Bu, resmi bir konumlandırma ifadesi ile karıştırılmamalıdır, bunu geliştirmedir.

Rakiplerinizi belirleyin.

Kendinizi analiz ettikten sonra rakip analizi yaparak rekabetinizi analiz etmeniz önemlidir. Peki niye? Rakip araştırması yapmak için kiminle karşı karşıya olduğunuzu görmeniz gerekir. Bu araştırma, avantaj elde etmek için stratejinizde neyi daha iyi yapabileceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır.

Aşağıdakiler dahil, rekabetinizi belirlemek için farklı yöntemler vardır :

  • Pazar araştırması yapmak: Satış ekibinize satış sürecinde hangi rakiplerin ortaya çıktığını sorun veya bir pazar anahtar kelimesi kullanarak hızlı bir arama yapın ve rakip şirketleri görün.
  • Müşteri geri bildirimlerini kullanın: Sizinkini seçmeden önce müşterilerinize hangi işletmeleri veya ürünleri düşündüklerini sorun.
  • Sosyal medyayı kullanın: Tüketicilerin ürünler ve hizmetler hakkında soru sordukları platformları takip edin. Sektörünüzdeki rakipleri belirleyip tam anlamı ile incelemelisiniz.

Rakip araştırması yapın.

Rakiplerinizin kim olduğunu belirledikten sonra, derinlemesine rakip araştırması yapmanın zamanı geldi. Rekabet edebilmek için rakiplerinizin markalarını nasıl konumlandırdığını analiz etmeniz gerekecek. En basit haliyle, araştırmanız şunları içermelidir:

  • Rakiplerinizin sunduğu ürün veya hizmetler
  • Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir
  • Hangi pazarlama stratejilerini başarıyla kullanıyorlar?
  • Mevcut pazardaki konumları nedir

Ürün ve fiyatları belirleyin.

Benzersiz bir marka oluşturmak, sizi neyin farklı kıldığını ve işiniz için en iyi neyin işe yaradığını belirlemekle ilgilidir. “Markanız için ‘etkili’nin gerçekten ne anlama geldiğini tanımlayarak başlayın ve ardından imajını buna dayalı olarak oluşturun.”

Rakip araştırması yaptıktan sonra, kalıpları görmeye başlayacaksınız. Aynı güçlü ve zayıf yönlere sahip bazı işletmeleri görmeye başlayacaksınız. Ürününüzü veya hizmetinizi onlarınkiyle karşılaştırırken, zayıf yönlerinden birinin sizin gücünüz olduğunu görebilirsiniz.

Bu, markanızı benzersiz kılan şeydir ve markanızı pazarda konumlandırmak için mükemmel bir başlangıç ​​noktasıdır. Karşılaştırma yaparken benzersiz tekliflerinizi not alın ve ne yaptığınızı herkesten daha iyi belirlemek için derinlere dalın.

Bir marka konumlandırma çerçevesi oluşturun.

Bir markayı konumlandırmak ilk başta bunaltıcı görünebilir. Bu kadar çok nokta varken önemli bir mesaja öncelik vermek zor olabilir. Bunun gibi bir marka konumlandırma çerçevesi, marka konumlandırma stratejinize yardımcı olabilir.

Bu çerçeveyi oluşturmak başlı başına bir iştir. Bunlar sosyal medya başlıkları, blog makaleleri için başlıklar, reklam metni ve taktiksel durumlarda kullanılabilecek şablonlar ağından oluşan bir yaklaşım olması gerekir. Bu marka konumlandırma çerçevesinin her bölümü için adım adım talimatlar için aşağıdaki makalelere göz atın:

Temek Fikir (Başlangıç Noktası)

Açık, etkili ve farklılaştırılmış bir konsept olmadan, bir kampanyanın gürültüyü delip hedef kitleden istenen dikkati çekmesi çok daha az şansa sahiptir. Bu yüzden büyük bir fikre ihtiyacınız var.

Değerler

Değer öneriniz, rekabet avantajınızın özüdür. Birinin neden bir rakip yerine şirketinizden satın almak istediğini açıkça ifade eder.

Hedef Kitle

Hedef kitleler, nereye para harcayacakları gibi pazarlama stratejisi kararlarını etkileyen çoğu işletmenin temel direğidir. reklamlar, müşterilere nasıl hitap edileceği ve hatta daha sonra hangi ürünün üretileceği.

Vizyon ve Misyon

Markalara sadık kalmamızın nedeni onların değerleridir. En iyi markalar, fiziksel, duygusal ve mantıksal unsurları, sizin kadar değer verdiğiniz olağanüstü bir müşteri (ve çalışan) deneyiminde birleştirir.

Kişilik

Kullandığı yaygın ifadeler, bir hikayeyi nasıl anlattığı, tonu ve tonlaması ve hatta belirli bir cümleye hangi bilgileri dahil etmeyi (ve hariç tutmayı) seçtiği, hepsi onun benzersiz sesini ve kişiliğini vurgular.

Marka Dili

Pazarlamacıların, işlerinin ne yaptığını, neyle ilgili olduğunu ve neden farklı olduğunu anlatmak için tam bir marka kimliğine sahip olmaları gerekir. Ve insanlarda ilgi uyandırması ve şirketinizin değerlerini ve itibarını güçlendirmesi gerekiyor.

Konumlandırma

Şimdi bir marka konumlandırma ifadesi oluşturmanın zamanı geldi. Konumlandırmanızı oluşturmadan önce yanıtlamanız gereken dört soru:

  • Hedef müşteriniz kim?
  • Ürün veya hizmet kategoriniz nedir?
  • Ürününüzün veya hizmetinizin en büyük faydası nedir?
  • Bu yararın kanıtı nedir?

Buradan, basit ama ilgi çekici bir konumlandırma ifadesi oluşturabilirsiniz. Örneğin, Amazon’un konumlandırmasında: “Vizyonumuz, dünyanın en müşteri odaklı şirketi olmak; insanların çevrimiçi olarak satın almak isteyebilecekleri her şeyi bulup keşfedebilecekleri bir yer inşa etmektir.”

Konumlandırmanızın işe yarayıp yaramadığını değerlendirin.

Markanızı belirli bir müşteriye hitap edecek şekilde konumlandırmak için zaman ayırmak sadece başlangıçtır. Konumlandırma oluşturulduktan sonra, konumlandırmanızın amacına ulaşıp ulaşmadığı konusunda müşterilerinizden deneme ve geri bildirim alma zamanıdır.

“Markanızı belirli bir sektöre, tüketici türüne veya demografiye hitap edecek şekilde konumlandırmak için zaman ve çaba harcamak, savaşın yalnızca küçük bir parçasıdır.” (Alıntı)

“Yeni müşterilerinizden sürekli olarak geri bildirim isteyerek (ve onları dinleyerek) konumumuzu yükseltebilirsiniz. Hem içeriğinizin hem de sunum tarzınızın markanız için önemli bir varlık olmaya devam ettiğini göreceksiniz.”

Potansiyel müşterilerle duygusal bir bağlantı kurun.

Satışa girmeden önce potansiyel müşterilerinizle insani düzeyde bağlantı kurmak, güven oluşturur ve potansiyel müşterinizin şirketinizin markasıyla daha olumlu bir deneyim yaşamasına yardımcı olur. Örneğin, satış sürecinin başlangıcında, temsilciler potansiyel müşterilerinizi ve ürününüzü kullanarak hangi sorunu çözmek istediklerini öğrenmek için bolca zaman ayırmalıdır.

Satış sürecinde markanızın farklılaşan özelliklerini güçlendirin.

Güçlü bir marka konumuyla, şirketinizin sunduğu ürünlerin ayırt edici özellikleri, anlaşılması ve atıfta bulunulması kolay olmalıdır. Potansiyel müşterilerinizin, satış süreci boyunca markanızı neyin benzersiz kıldığını anladığından emin olun.

Değer yaratın.

Ana hedefiniz, potansiyel müşterinizin bir sorunu çözmesine veya yaşadıkları bir zorluğun üstesinden gelmesine yardımcı olmak olmalıdır. İdeal olarak, şirketinizin teklifi çözümün bir parçasıdır.

Müşteriye dönük çalışanların markanızı somutlaştırdığından emin olun.

Müşteriye dönük çalışanlar, şirketinizin en değerli elçisidir. Potansiyel müşteriler, şirketinizin temel değerlerini somutlaştıran ve şirketin markasıyla uyumlu olmalıdır. Örneğin, şirketiniz markalaşmaya hafif ve eğlenceli bir yaklaşım getiriyorsa, bu dili satış konuşmalarınıza dahil etmelisiniz. Aşırı ciddi veya sert bir tona sahip olmak, şirketinizin markası için özgün olmayacaktır.


Savaş İnci – LinkedIN

Creative Director / Advertising Director / Brand Development 


© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.

Comments are closed.