Güçlü Marka ve Güçlü Görsel Kimlik!
#Advertising, #Agency, #Branding, #Creativity, #Designer, #Future, #Innovation, #Marketing, #Strategy, #Technology
Güçlü Marka ve Güçlü Görsel Kimlik, bir marka oluşturma sürecinde sıklıkla karıştırılan iki terimdir . Olabildiğince basit, görsel kimlik, işi markalaştırmanın ve görseller aracılığıyla tüketicide belirli duyguları uyandırmaya çalışmanın görsel yönüdür. Yalnızca kelimelerle aktarılamayan sembolik anlamlar taşır. Marka, bir şirketin farkındalık yaratmak ve kendisini rekabetten ayırmak için yaptığı tüm eylemlerdir.
Öncelikle Görsel Kimlik ve Markalaşma’yı tanımlamak gerekir. Bu terimler bu coğrafyanın basit yoldan sonuca gitme yanılgısına düşmesine sebep olmuştur. Marka ve görsel kimlik, birbirilerine karıştırılırılan terimlerdir.
⦿ Görsel Kimlik Nedir?
Görsel Kimlik; bir organizasyonun değerlerini, isteklerini, işini ve özelliklerini ifade eder ve markalaşmanın bir parçasıdır. Markalaşma sadece şirketiniz için bir logo yapmak değildir.
Görsel kimlik;
- Logo tasarımı
- Yazı tipleri
- Fotoğraflar
- Renkler, şekiller ve formlar vb…
…unsurları içerir.
⦿ Markalaşma Nedir?
Markalama, değerlerinizi ileten şeydir, tüketiciye verdiğiniz sözlerdir ve bunları iletmenin bir parçası da görsel kimliği hazırlamaktır. Markalaşma, insanlara düşünmelerini söylediğiniz şey değildir, markalaşma “sat, satın al, işin en iyisi benim” meselesi değil, insanların markanız hakkında HİSSEDER ve DÜŞÜNDÜĞÜ her şeydir.
Marka bilinci oluşturma kavramını daha iyi kavramanıza yardımcı olacak markalaşma :
- Kendinden emin
- Tutku
- Ait
- Eylem
- Güven…
Başarılı markalaşmanın en önemli bileşenlerinden biri güvenilirliktir. Muhataplarının inanacağı sözler verebilme ve bu sözleri tutabilme yeteneğidir.
BJ Cunningham ‘ın anlamlı açıklamasını da göz ardı etmemeliyiz;
Marka bir vaattir. Eğer vaatlere güvenmiyorsan, o zaman hiçbir değeri yoktur. Güvenilir vaatler verin, güvenilir markalar yaratın, güçlü markalar yaratın, güçlü pazar konumları yaratın. İnsanlar sizin bir sözünüz için prim ödemeye isteklidirler, buna inanırlar.
Bir logo, işletmenin sembolü olabilse de, bir markanın tamamı değildir. Bir logo oluşturmak, güçlü bir marka kimliği geliştirmeye yönelik sadece küçük bir adımdır.
Milyarlarca olmasa da milyonlarca işletme kendilerine bir isim yapmaya çalışırken, güçlü bir markaya sahip olmak işletmelerin kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaları için çok önemli hale geldi.
Bir marka oluşturmak için nelerin gerekli olduğunu anlamak önemlidir.
⦿ Marka kimliği nedir?
Bir Marka kimliği; markanızın söyleminden değerlerinizin neler olduğuna, ürününüzü nasıl ilettiğinizden insanların şirketinizle etkileşime girdiklerinde ne hissettiklerine kadar herseye kapsar. Esasen marka kimliğiniz, işletmenizin kişiliği ve müşterilerinize verdiğiniz sözdür.
Başlangıçta, “marka” terimi, sığır çiftçilerinin sığırları üzerinde “markalı” olduğu işaretine atıfta bulunmak için kullanıldı. Marka o zamandan beri sadece bir isim veya sembolden çok daha fazlasını kapsayacak şekilde gelişti.
Marka, bir kuruluşu diğerinden ayıran bir özellik veya özellikler evrenidir. Bir marka tipik olarak bir isim, slogan, logo veya sembol, tasarım, marka sesi ve daha fazlasını içerir.
Ürününüz siz satışı yaptıktan çok sonra müşterileriniz üzerinde bir izlenim bırakır. Marka kimliği, bu izlenimi şekillendirme sürecidir.
⦿ Marka kimliği neden bu kadar önemli?
İşletmenizin olduğu ve yaptığı hemen hemen her şeyin somutlaşmış hali olan bir marka kimliği, müşterilere ilham verebilir ve markanıza bağlılık duygusunu artırabilir. Marka kimliği, işletmenizin geleceği için çok önemlidir.
Markanız sadece logosundan daha fazlası olması gerekir. Nike, Adidas ve Coca Cola, ülkemizde Pınar ve Ülker gibi markaların yaptıklarını nasıl yapabilir ve işletmenizin kimliğine benzersiz unsurları nasıl aşılayabilirsiniz?
“Bir sonraki yazıda iyi geliştirilmiş Benzersiz Bir Marka Geliştirme bileşenleri ve bunları geliştirmenin sizin için neden bu kadar önemli olduğunu yazmaya çalışacağım…“
⦿ Marka ve Marka Kimliği Arasındaki Fark!
Yaratıcı sürece başlamadan önce, hedef kitlenizi gerçekten anladığınızdan emin olmalısınız. Kendinize sorun: Müşteriniz kim ve neden işinizi seçmeliler? Kendinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştıracaksınız?
Cevapları aldıktan sonra, onları uygulama zamanı. Tanımlanabilir bir marka ve tanımlanmış bir marka kimliği, benzersizliğinizi ve işletmenizin hedef kitleniz için neden en iyi seçim olduğunu açıkça belirtecektir.
Marka , insanların işletmenizle etkileşime girdiklerinde sizi nasıl algıladıklarıdır .
Marka kimliği , logonuz, renkleriniz, içerikteki kelimeleriniz ve sizi müşterilerinize tanıtan genel görünüm ve his dahil olmak üzere markanızın şemsiyesidir .
Diyelim ki işletmeniz için bir etkinliğe katılıyorsunuz. Markanızın anlatmak isteği kompozisyonu oluşturmak ve becerilerinizi veya hizmetlerinizi göstermek için ekstra yol kat etmeniz gerekir. İşletmeniz ürün bazlıysa, etkinliğe kendi ürünlerinizden birkaçını getirebilirsiniz. Ayrıca markaya uygun renkler, yazı tipleri vb. ile kartvizitler ve el ilanları yazdırabilirsiniz.
Somut öğeler (ürünleriniz, kartvizitleriniz, el ilanlarınız) marka kimliğinizdir ve sizi etkinliklerde benzersiz ve tanınır kılar.
Somut olmayan öğeler ise – etkinlikte tanıştığınız biri üzerinde bıraktığınız izlenimler ve etki – markanızdır.
⦿ Marka Kimliğinizin Somut Olmayan Unsurları
Amazon CEO’su Jeff Bezos:
“Markalaşma, siz odada yokken insanların sizin hakkınızda söyledikleridir.” der ve ne kadar doğrudur.
Bu sözü şirketinizin kişiliğini sıfırdan oluşturmak için bir fırsat olarak değerlendirin! Unutmayın Maddi olmayan unsurlar, işinizin amacını gösterir ve markanızın neyi temsil ettiğini tanımlar.
Toparlayacak olursak;
Dikkate alınması gereken birkaç önemli nokta var;
- İşletmeniz için “neden” nedir?
- Değerleriniz ve hedefleriniz. nelerdir?
- Rakiplerinizden nasıl farklısınız?
- Markanızın tonu/sesi nedir?
Tasarım ise, hedef kitlenizi cezbeder, ancak işletmenizden aldıkları izlenim, kalmalarını sağlayan şeydir. Marka kimliğinizin görsel yönünü oluşturmaya başlamadan önce temel değerleri sağlamlaştırmalısınız.
Şirketinizin değer önerisini, konumlandırmasını ve sizi rekabetten ayıran hikayeyi belirlemek hayati önem taşır. İlk etapta işinize başlama nedeninizi hatırlayın!
Birinin işinizi tanımlarken kullanmasını istediğiniz üç kelimeyi düşünmek ve markanızı pazarlamaya devam ederken bu kelimelere eğilmektir.
Savaş İnci – LinkedIN
Creative Director / Advertising Director / Brand Development
© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.