Marka kimliğiniz, kim olduğunuzun özüdür. Birçoğu marka kelimesini logo ile karıştırır. İki terimin kesişme noktaları olsa da, bir logo sadece işin sembolü, marka ise çok daha fazlasıdır. Marka kimliği hakkında konuşurken, kim olduğunuzdan, hangi değerlerin arkasında olduğunuzdan ve şirketinizin genel kişiliğinin ne olduğundan bahsediyoruz.

#Advertising#Agency#Branding#Creativity#Designer#Future#Innovation#Marketing#Strategy#Technology

Marka kimliği oluşturmak neden bu kadar önemli? 

Esasen bu sizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır. Marka kimliğini bir kişilik olarak düşünürsek, neden benzersiz olması gerektiğini anlamak kolaydır. İnsanların hepsinin farklı kişilikleri vardır. İşletmeler de bir istisna değildir. Bu nedenle firma olarak o markayı iyi tanımlamanız gerekiyor. İnsanlar bir şey gördüğünde, duyduğunda veya bir şey hakkında düşündüğünde onu anında işinizle ilişkilendirsinler diye istiyorsunuz.

⌜ Benzersiz bir marka kimliğini nasıl geliştirir? ⌟

Bir işletme benzersiz bir marka kimliğini nasıl geliştirir? 

Bu, hayatınız boyunca aynı renkleri kullanmaktan mı ibaret? 

Hedef kitlenize hitap eden tutarlı içerik pazarlaması? 

Bu misyon ve vizyon beyanını insanların kafasına kazımakla mı ilgili? 

Aşağıda, yalnızca benzersiz bir marka kimliği oluşturmak için değil, aynı zamanda tamamen markanıza saygı duyulmasını sağlamak için kullanabileceğiniz bazı yöntem ve stratejileri inceleyeceğiz.

Neleri ele alacağız:

  • Markanızın Kişiliğini Oluşturma
  • Kitlenizi Tanımlama
  • Logo Tasarlamak
  • Marka Renkleri
  • Tipografi
  • Markalı Şablonları Kullanma
  • Markanızın Arkasındaki Dil
  • Markanızı Sosyal Medya ile ilişkisi
  • Tutarlı Olmak

İşletmenizin ve Kimliğinizin yüzü olarak markanız.

Bir şirket olarak  kim olduğunuz çok sayıda bileşenden oluşur. Logonuz bunun büyük bir parçasıdır. Bildiğiniz en ünlü ve tanınabilir logolardan bazılarını düşünün. Coca-Cola, Nike, Apple, Amazon. Logoları ayırt edicidir ve bu nedenle, logoyu görünce hemen o işletmeyle ilişkilendirirsiniz. Logonun ötesinde tüm büyük markaların etkileyici sloganları da vardır. Bunlar aynı zamanda bu kuruluşların marka kimliklerinin bileşenleridir.


Markanızın Kişiliğini Oluşturun

Birçok yönden, bir kişi için bir kişilik neyse, bir firma için bir marka odur. 

Marka kimliği geliştirme söz konusu olduğunda belki de en önemli adımlardan biri kişiliktir. Buradaki kişilik mesajlaşmanızın tonunu ve tarzını etkileyecektir. Tutarlı bir imajı iletmek için marka kişiliğinizin tüm ticari iletişimleriniz boyunca akmamasını sağlamak önemlidir. 

Markanızın ne tür bir kişiliğe sahip olması gerektiğini nasıl belirlersiniz? Kişiliğinizi nasıl gördüğünüzü somutlaştıran ünlü bir kişiyi, filmi, kitabı, şovu vb. düşünerek başlayın. Bunu aklınıza getirdikten sonra, bunun üzerine inşa edin.

Marka Kimliğinizi Bir Kişilik Çevresinde Tasarlayın

Bu, oluşturduğunuz markanın temel taşı olmalıdır . Farklı kişilik tiplerini düşünün. Şıktan şımarıklığa, hangisi işinizin yapmaya çalıştığını en iyi şekilde tanımlar? Bunu kesin ve ardından ilgili tüm malzemelerin bu kişilik tipiyle uyumlu olduğundan emin olun. 

Biraz araştırma yapmak yardımcı olabilir. Rakiplerinize bakın, kendi markaları için masaya ne getiriyorlar? Metriklere ve verilere bakın, tüketiciler ne çekiyor? Marka kişiliğinizi oluşturmak için ne kadar çok bilgi kullanırsanız, o kadar etkili olur.


● Kitlenizi Tanımlayın 

Markanızın bir dereceye kadar temel demografinizden etkilenmesi gerekir. Başka bir deyişle, hedef kitleniz kim ve neden sizin markanızı önemsesinler? Örneğin, ürününüz öncelikle neye yönelikse, markanızı oluştururken bunu aklınızda bulundurun. Markanızın sesi o yaş grubuna hitap etmelidir. 

Markanızı Kitlenizin Çevresinde Şekillendirin

Seçtiğiniz renklerden logo tasarımına ve mesajlaşmaya kadar, markanızın kimliğinin her parçasının ana hedef kitlenizle alakalı olması gerektiği anlamına gelir. Birçok şirket, izleyicilerinin ne istediğini belirlemek için çok para harcıyor. Sonuçta müşteriler sizi işinizde tutar. Bu yüzden marka tasarımı açısından onları göz önünde bulundurarak düşünün. 

Geri bildirim anketlerinden telefon görüşmelerine… Kitlenizi tanımanın en iyi yollarından biri onlara ulaşmaktır.  Müşteri geri bildirim araçlarını kullanabilirsiniz. Veya aynı şekilde, insanları arayıp markanızla ilgili geri bildirimlerini istemekten kesinlikle zarar gelmez. 


● Harika Bir Logo Tasarlayın

Bu anahtardır. İyi bir logonun önemi küçümsenemez. Logonuz, markanızın tüm yönlerine katkıda bulunan marka kimliğinizin büyük bir parçasıdır. Kişiliği konuştuk; logonuz bunu aktarmaya yardımcı olmalıdır. Logonuzun renk düzeninizi de entegre etmesi gerekir. Bazı yönlerden marka yapbozunun birçok parçasını bir araya getirmesi gerekiyor. Yani biraz zaman harcamak harcamanız gerekiyor. Kim olduğunuzu gerçekten yansıttığından emin olmalısınız.

Tanımlama krizinden kaçının

Logonuzu tasarlarken, onu gören kişi üzerinde kalıcı bir izlenim bırakma girişiminde bulunmak için dışarıda bir şeyler yaratmak cazip gelebilir. Bu harika bir fikir ama logonuzun genel marka kimliğinize nasıl uyacağı dikkatlice düşünülmelidir. Logonuzun yazı tipi ve renk gibi öğelerinin markanızın geri kalanıyla güzel bir şekilde eşleştiğinden emin olun.

Çok sayıda abartılı logolar çevremizde görüyoruz. Ve belirli durumlarda, belirli işletmeler için işe yarayabilir, ancak çoğu zaman geri tepecektir. Yalnızca tüketicilerin kafasını karıştırmaya yarayan aşırı karmaşık logolardan kaçının. 

Bir logo geliştirirken akılda kalıcı olmak ile duygu uyandırmak arasındaki çizgide yürümesi gerektiğini unutmayın. 

Yine, bildiğiniz daha tanıdık logolardan bazılarını düşünün – nasıl duygu uyandırırlar? Ne tür duyguları tetikliyorlar? Kendinizinkini tasarlamaya çalışırken bu tür şeyleri düşünün. Çok karmaşık hale gelirse, tüketicilerin ilişki kurması daha zordur. 

Görüntüleme seçeneklerini düşünün. Başka bir deyişle, bu logo nasıl kullanılacak ? Web sitenizde, bir uygulamada, herhangi bir pazarlama materyalinde, kartvizitte vb. nasıl görünecek? Bu nedenle, daha basit gitmek için iyi bir yol olma eğilimindedir. 


● Renk Paletinizi Akıllıca Seçin

Renk paletinin Logo tasarımı ile iç içe olması gerekir.  Logonuza çok benzeyen renkler, duygu uyandıran başka bir unsurdur, bu yüzden dikkatli seçin.  İzleyicilerle o duygusal bağlantıyı istiyorsunuz.  Renklerinizi seçerken, insanların şirketinizle zaten ilişkilendirdiği renkleri seçmek istersiniz.  Henüz yerleşik bir paletiniz yoksa, genel kimliğinizle ne tür renklerin iyi çalıştığını düşünün.  Örneğin, Amazon maviyi Coco-Cola koyu kırmızıyı iyi kullanır.  Büyük renk şeması içinde elbette birçok çeşitli tonlar var.  Bu nedenle, yalnızca 1 veya 2 ana renk seçmeyi değil, aynı zamanda farklı gölge seçeneklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.  

Kimliğinizi Oluştururken Rengin Arkasındaki Psikolojiyi Düşünün

Belirli renklerin ortaya çıkardıkları duygularla ilişkilendiren birçok çalışma yapılmıştır.  Kırmızı, daha empatik ve tutkulu bir tepkiye ilham verirken,  Mavi tonlar genellikle çok sakinleştiricidir.  Yeşil ise güven ve güvenilirlikle ilişkilendirilir. Bu nedenle marka kişiliğinizi bilmek faydalıdır.  Markanız renklere mantıksal olarak bağlanmalıdır.   

Buradaki geri bildirim faydalı olabilir. Marka kimliği geliştirmenin herhangi bir aşamasında olduğu gibi, geri bildirim her zaman yardımcı olur. Bir grup müşteriyle anket yapın; mevcut renk paletiniz hakkında düşüncelerini alın. Belki de nasıl ince ayar yapabileceğiniz ve onu kimliğinizle daha da alakalı hale getirebileceğiniz konusunda faydalı fikirleri vardır. 


● Kitlenize Konuşan Bir Tipografi Seçin

Tüm pazarlama materyallerinde kullandığınız tipografi, renk veya logo kadar önemlidir. Seçtiğiniz yazı stili, şirket ve ne anlama geldiği hakkında çok şey söyler. Unutmayın, yazı tipleri oldukça güçlüdür. Belirli öğeler için özelleştirilmiş bir yazı tipi geliştirmeyi bile düşünebilirsiniz. Bununla benzersiz marka kimliğinizi geliştirmede uzun bir yol kat edebilirsiniz. Buradaki temel kural: basit tutun. Süslü veya karmaşık yazı tipleri, tüketicileri kaçırma eğilimindedir. 

Yazı Tipi Stillerini Karıştırmayı Düşünün

Boyunca tek bir yazı tipine veya yazı tipi stiline bağlı kalmanız gerektiğini söyleyen hiçbir bilgi yoktur. Çeşitli stillerin karşıtlığı – klasla daha cesur – markanıza ilginç bir hava katabilir. Tipografi açısından bir araya getirdiğiniz her şeyin anlamlı olduğundan emin olun. 

Her zaman hizalamayı düşünün. İster bir web sitesinde ister broşürde olsun, metni nasıl hizaladığınız önemlidir. İnsanlar doğal olarak belirli bir şekilde okurlar. Genel metniniz bu sonuca ulaşmalarını kolaylaştırıyor mu? Sola hizalama, oraya koyduğunuz hemen hemen her parça için en yaygın olanıdır. 


● Markanızı Tanıtan Kurumsal Kimlik Kullanın

E-posta veya ara sıra dağıtılan broşürleriniz veya kartvizitler bile belirli bir şablonu takip eder. Bir dizi şablona sahip olmak istiyorsunuz ve bu şekilde markanız açısından tüm ilgili teminatlarda bu tutarlılığı koruyorsunuz. Bir düşünürseniz, insanlar bir e-postayı açıp daha önce aldıkları tek tip bir tasarım gördüklerinde, bunu anında size bağlarlar. Hayatı sizin için kolaylaştırmak ve daha uyumlu marka kimliğini desteklemek için bir kurumsal kimlik kullanın. 

Kurumsal Kimlikliğin Ayrıntılarına Dikkat Edin

Bu şablonun her küçük ayrıntısını hesaba katmanız gerekir. Bileşenlere bakmak, izleyicilere bir şeylerin biraz ters gittiğinin sinyalini verebilir. Örneğin e-posta imzaları bile pano genelinde tutarlı olmalıdır. 


● Kimliğinizin Arkasındaki Dile Odaklanın

Mesajlaşma, marka oluşturmaya yardımcı olan şeydir.  Ünlü sloganlardan kısaca bahsettik.  Şirketlerde işe yarayan nokta, takip eden dilin (ne ortaya koyarlarsa koysunlar) yerinde olmasıdır.  Bu nedenle, sizinki daha eğlenceli bir marka olma eğilimindeyse, buna uygun bir dil kullanın.  Üst düzey müşterilerle ilgileniyorsanız, daha profesyonelce temellendirilmiş bir dil kullanın.  Markanızın kişiliğinin ne olduğunu bilmek,  kullanmanız gereken dilin tonunu ve stilini belirlemenize yardımcı olabilir.  

İstediğiniz Kimliği Canlandıran Tonu Unutmayın

Stil önemlidir. Genel olarak yazıya dikkat etmek de öyle, ancak tonun markanızın yaratılmasında büyük etkisi var. Ton nedir? Tonu tutum olarak düşünün. “Tutumunuz” daha sıradansa, isteseniz de istemeseniz de genel markayı tanımlayacaktır. Pazarlama malzemeleriniz boyunca kullandığınız tona dikkat edin. 


● Marka Kimliğinizi Oluşturmak İçin Sosyal Medyayı Kullanın

Sosyal Medya, markanızı ortaya çıkarmak için sahip olduğunuz en iyi araçlardan biridir. Web sitenizden daha kişisel bir etkileşim biçimi sunar. Tüketicileri doğrudan sosyal medya platformlarınızda çekmek istiyorsunuz. Kim olduğunuz ve nihayetinde marka kimliğinizle onları rahat ettirin. 

Tüm Sosyal Medya mecralarından Yararlanın

Facebook kapak fotoğrafınızdan Twitter gönderinize kadar yüklediğiniz/kullandığınız/görüntülediğiniz her bir parçanın marka kimliğiniz açısından anlamlı olduğundan emin olun.  Bu platformlar, markanızın erişimini genişletmeniz için muazzam bir fırsat sunar.  Aynı zamanda, o markayla ilişkili farklı unsurları da güçlendirebilirsiniz.  

Platformların monoton olmasına izin vermeyin.  Bir müşteri bir şey hakkında geri bildirim veya yorum bırakırsa, kesinlikle onlarla etkileşime geçin.  Bu şekilde takipçi kazanırsınız.  Bu aynı zamanda markanızın genel itibarını güçlendirmeye de bu şekilde yardımcı olursunuz.  


● Sağlam Bir Kimlik İçin Her Şeyiniz Tutarlı Olsun

Markanızı sosyal medya kanallarınızda veya geleneksel medyada tanıtırken, her şeyin tutarlı olduğundan emin olmanız gerekir. Tutarlılık burada anahtardır. Tüm çalışmaları benzersiz bir marka kimliği geliştirmek için yaptınız, şimdi de bunu insanların sizi anlayabilmesi için tutarlı olduğunuza emin olun. Büyük isimler, unutulmaz şirketler bu konuda uzmandır. Mesajda ve markada kalma konusunda tereddüt etmezler. Sizin de aynısını yapmanız gerekiyor. Mesajda kalın, her şeyi tutarlı tutun ve tüketicilerin sizden beklediklerini onlara sunun. 

Tutarlılık seviyesini yüksek tutmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edeceğinizi unutmayın. Bununla birlikte, medyaya/kanala bağlı olarak değiştirmeniz gereken bazı şeyler olabilir. Durum buysa, yine de her şeyin içinden geçen tanınabilir bir iş parçacığı tutmaya çalışın. 

Sonuç olarak

Daha küçük ayrıntılara dikkat etmek, markanızı öne çıkarmanın harika bir yolu olabilir. Benzersiz bir marka doğru yapıldığında son kullanıcı tarafından takdir edilecektir. Logonuza, marka işaretinize sahip olmak ve hatta ambalaj üzerindeki herhangi bir yazı için kendi ayırt edici marka yazı tipinizi kullanmak, ürününüzle ilgilenen kişiler üzerinde harika bir izlenim bırakarak fark yaratabilirsiniz.

Müşterilerinizle beraber marka kimliğinizi güçlendirmek bir başka harika yoludur. 

En iyi marka kimliği örneklerinden bazılarından bahsetmeden konuyu kapatmak olmazdı…

Coca-Cola

1886’da yaratıldı ve marka kimliği yıllar içinde bazı güncellemelere sahip olsa da, 133 yıl önce başladığı temel özelliklerini koruyor. Markanın imzası niteliğindeki kırmızı ve beyaz renkleri, özellikle Coca-Cola’nın geniş çapta tanınan yazı tipiyle birleştiğinde anında fark ediliyor.

Coca-Cola, bayram reklam kampanyaları, Coca-Cola Noel Baba’nın o ünlü imajını taşıyan kamyonlarla zaman içinde markasını tatil sezonuyla ilişkilendirmek için bu eşsiz fırsattan yararlanmayı çok iyi becerci. İkonik kutup ayısını unutmayalım tabii.

Netflix

En popüler isteğe bağlı medya akışı hizmetlerinden biri olan Netflix’in itibarı, büyük ölçüde tekliflerine odaklanır, ancak bu, marka kimliğinin arka plan atıldığı anlamına gelmez. Aslında, Disney+ ve Amazon Prime gibi şirketler Netflix’e zorlu bir rekabet ortamı sunarken, Netflix’in marka kimliği her zamankinden daha önemli hale getirdi. Netflix kırmızı renkte logosunun sade stili, temiz, cesur bir yazı tipiyle şirketin kullanımı kolay hizmet tekliflerine iyi bir uyum sağlar.

İzlenmesi gereken pek çok unsurla tutarlı bir marka kimliğini sürdürmek imkansız bir görev gibi görünüyor. Ama Netflix bunu başarmışa benziyor

Ülker

İster inanın ister inanmayın, Ülker marka kimliği bunca yıldır hiç durağan olmadı. Sadece birkaç yıl önce Godiva ile atağa kalkan modernize edilmiş üst segment yeni bir marka ile güçlendi. Muhtemelen değişikliğin neredeyse hiç fark edilmediğini düşünüyorsunuz ve bunun etkili bir marka kimliği revizyonunun anahtarı olduğunu açıktır. Temel marka kimliği özelliklerini korumak ve izleyicilerinizin tanıdığı öğeler, araya taze, modern bir his katar.

Marka kimliği geniş bir kavramdır ve nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Yukarıda özetlenen unsurların yardımıyla, büyük ve küçük markalar, özgün değerlerine sadık kalarak hedef kitlelerini çeken ve heyecanlandıran bir kimlik oluşturabilir. Etkili bir marka stratejisinin temeli budur .


Savaş İnci – LinkedIN

Creative Director / Advertising Director / Brand Development 


© 2019 Create. Lines Her türlü hakkı saklıdır, telif hakkı kapsamında kullanılan telif hakkı uyarısıdır.

Comments are closed.